Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: O-ringen är en något absurd form av gemenskap

Ett stort fält någonstans i Sverige förvandlas på ett par dagar till en gigantisk camping för varenda orienterare som antingen är elitlöpare eller knappt orienterar alls. Men till O-ringen åker man av tradition. Det hör liksom till. Kraven på faciliteter är väldigt små och det är lyx när deltagarna i år kan nyttja vattentoaletter. Gammal som ung, elit som nybörjare, bekant eller inte. Oavsett så stannar man till efter målgång med någon och diskuterar hur det kunde gå så här.

Tårarna sprutar på någon stackars tjej eller kille som bommat bort sig och för andra betyder det ingenting. Kärleken till sporten är total. Duschar gör man kollektivt i tusental och oavsett väder så trivs man och umgås.

Det är 5 dagars och det är orientering. Ingenting liknar denna förbrödrande sport och just nu upplever distriktet och landet en uppgång på antalet utövare. På sitt eget sätt och villkor tar man sig igenom sin bana och kartan, den spar man resten av livet. Vissa fotograferar kartan för att ha i telefonen ifall man åker förbi någon gång och blir sugen att springa där igen, och inte har kartan med sig.

Nu har de många tusentals löparna avverkat två etapper och det är vilodag. Då åker rullskidorna fram för vissa medan andra tar en löptur. Många fruar i familjerna (ingen nämnd) drar i tåtarna och vill till Ullared när man ändå är här.

Jag träffade Lars Åke från Forsa OK i Hälsingland. Han är på sitt första o-ringen trots att han fyllt 65 år. Han är nybörjare sedan förra året och helt trollbunden.

Ärligheten i sporten är total. Vid de många kioskerna på campingen finns laddningsstationer för mobiler för de som inte har el. Där kryllar det av övergivna mobiler men ingen tar något. Det finns inte i den här sporten. Jag är inte naiv utan konstaterar bara att det är en något absurd form av gemenskap som betyder mycket kärlek.

På plats på O-ringen i Borås

Michael Hallner