Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Om Malou von Sivers kan få det att funka i 37 år kan Du också

Vi människor har en tendens att vända ryggen åt våra problem istället för att bemöta dem. Går något sönder köper vi hellre nytt än att försöka laga det, har vi ångest lägger vi gärna locket på istället för att bearbeta den och har vi en bristande relation går vi hellre skilda vägar än att jobba på den.

Oavsett hur arg och besviken du är på någon, hatar du den sällan även fast du gärna vill tro det. Det finns en anledning till att du en gång fattade tycke för personen i fråga oavsett om det är på ett vänskapligt eller kärleksfullt plan. Vilket är enkelt att glömma när det väl fallerar.

Såvida det inte är en psykopat som aktivt gjort dig illa förespråkar jag alltid bästa möjliga avslut. Delvis i respekt för dig själv och den tiden du lagt på relationen, delvis i respekt för personen du delat vad ni nu delat med och dels för att undvika hjärnspöken för resten av livet.

Det är viktigt att vårda sina relationer oavsett och det är ännu viktigare att avsluta dem på ett bra sätt. Ingen vill vara med om den avskyvärda stämningen som uppstår när du hamnar i samma rum som någon du en gång delat ett liv med men skiljts ifrån som ovän.

Det är enkelt att glömma bort hur mycket man faktiskt älskar någon när det väl brister.

Att vara feg ligger i vår mänskliga natur. Sällan vågar vi säga vad vi tycker och sällan vågar vi sticka ut. Gör vi det blir vi Katrin Zytomierska och gör vi inte det blir vi valfri opartisk public service-programledare. Vi är hellre tysta och i slutändan spelar det knappt någon roll vem vi sårar på vägen. Det är enkelt att glömma bort hur mycket man faktiskt älskar någon när det väl brister och det är i stunder som dessa man inte får tappa respekten för de man en gång älskat. Jag menar inte att man alltid ska ha dem i ens liv men dåliga handlingar betyder inte per automatik att man är en dålig människa.

Malou von Sivers har varit tillsammans med sin man i 37 år och på frågan om de bråkar och hur de får det att hålla svarar hon:

Ja, det har vi verkligen gjort. Det är inte så farligt, bara man grälar bra. Det förödande är när man säger saker som man inte borde säga, sådant som blir till ärr hos den personen som man går på.

När det är som värst är det viktigt att komma ihåg att man hittat till varandra av en anledning och att människor agerar idiotiskt under tuffa förhållanden. Något som är självklart för dig är sällan lika självklart för den andre. Kommunikation är A och O i varje relation – ju tidigare i livet man kommer till den insikten ju bättre blir det.

Och om det är så att ni efter alla samtal måste gå skilda vägar – som vänner eller partners – var öppen för att prata med respektive om den sträcker ut en hand. Hur arga och besvikna ni än är finns det alltid två sidor av det så kallade myntet. Ni vill inte sitta på ålderns höst och ångra alla relationer ni lät rinna ut i sanden. Jag fyller 23 år nästa vecka och förra året sumpade jag mitt livs till den stundens bästa relation. Något vi båda hade kunnat förhindra om vi hade tagit det berömda bladet från munnen istället för att vara passivt aggressiva. Det är enkelt att vara efterklok.

Tummen upp

SNART ÄR DET VÅR.

Tummen ner

Danny Saucedos miljötänk. "- Jag tänkte:”Varför inte skaffa flygcert?”. Då kan vi nån helg ba dra ut till flygfältet, dra till Västerås och fika, sen hem igen. Det skulle vara kul!"