Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Uppträdandet skulle skaka liv i hennes karriär – jag känner sympati med Anna Book

Melodifestivalen har inte ens börjat och ändå har tävlingen kantats av mer drama än någonsin tidigare.

Charlotte Perrelli har fått sparken som programledare på grund av sin medverkan i den senaste Comviq-reklamen. Gina Dirawi tvingas ha med sig livvakter genom hela resan då hon blivit allvarligt hotad efter sitt jobb som julvärd i SVT och Pernilla Andersson talade ut om sin dramatiska skilsmässa från Dregen tidigare i veckan. Värst av allt är ändå att Anna Books bidrag ”Himmel för två” diskvalificerades från tävlingen.

Anledningen till Bookens inställda medverkan var att bidraget tydligen tävlade i Moldaviens uttagning till Eurovision 2014. Musiken det vill inte säga, inte texten. Hon och Camilla Läckberg (som skrivit Annas låt) är helt förkrossade. Fullt förståeligt. Tänk er att ladda upp och öva inför ett uppträdande i fyra månader – ett uppträdande som förmodligen skulle skaka liv i hennes gamla karriär – för att två dagar innan tävlingen bli diskvalificerad. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta men: Jag känner sympati med Anna Book.

Något jag inte förstår är de – likt Anna – som tävlar med låtar på svenska. Jag menar, sist en sådan låt vann var Carolas ”Evighet” och även den behövde översättas till engelska när det var dags för Eurovision. Min kvalificerade gissning är att om man går in i tävlingen med en låt på svenska går man inte in i den för att vinna. Rätta mig om jag har fel.

Nu har jag inte heller lagt någon större tanke vid tävlingen sedan Loreens vinst då min rent spontana tanke är att den är rätt svår att överträffa. Den enda låten som är i närheten av ”Euphoria” – enligt den förre detta självutnämnda schlagerexperten, Mohamed Touzari – är Lena Philipssons ”Det gör ont”.

En gång i tiden hade jag mitt egna radioprogram om Melodifestivalen. I dag ryggar jag bak när jag tänker på den. Kan bero på att det gått från en respektabel tävling till en ren cirkus fyllt av Paradise Hotel-deltagare och gamla idoler från Kishti, Clabbe och Peter-tiden på TV4.

Värt att nämnas är att Linda Bengtzing ställer upp för sjätte gången i år. Förmodligen försöker hon göra en Sanna Nielsen som vann sjunde gången hon var med. ”Tyvärr” tävlar hon med en låt på svenska så det lär inte bli någon vinst för Linda i år heller.