Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: Vad skapar en människosyn så fylld av hat?

Med reportageserien ”Det nya landet” gör Arbetarbladets reporter Joanna Wågström ett djuplodande försök att vidga våra kunskaper om invandring, asylmottagande och integration.

Det finns inget samhällsområde som är så kringvävt av starka känslor och attityder. Och inget område där bristen på just kunskap och medvetenhet är så stor. Hennes berättelser och faktaredogörelser ger starka inblickar i en verklighet vi vet så väldigt lite om.

Men några vet ju – allt om hur det verkligen förhåller sig.

Vi möter dem bland annat på diskussionsforumet i anslutning till reportageserien på webben.

Inflödet var förväntat – och det är helt ok. Alla ska ha rätt att föra fram sin uppfattning. Någon föreslog att vi skulle stänga forumet för att de extrema åsikterna är så dominanta. Det tycker jag vore att kapitulera alldeles för enkelt. Rösterna skulle ju inte tystas för det, bara hitta andra kanaler.

Vad jag ändå funderar över är vilka som döljer sig bakom några signaturer. Vad är det som skapar en människosyn så fylld av bitterhet och hat? Och varför väljer de anonymiteten? Är de så bergsäkra på att de har den sanna verklighetsbilden borde de väl kunna stå upp för vad de tänker och tycker. Det är något som inte stämmer där, tycker jag.

Och jag måste säga att jag är ganska less på de återkommande konspirationstankarna, om att ”sanningen” tigs ihjäl och att alla medier i maskopi med varann censurerar verkligheten. Vad är det för trams?

I diskussionsforumet saknas hittills, med några undantag, de sansade, eftertänksamma medborgarnas röster. Lusten och möjligheten att uttrycka sig är ju ständigt växande i allt bredare befolkningslager, det noterar vi som följer olika kommentarsflöden, bloggar och sociala medier. Varför är det så tyst här?

Migrationen, folkrörelserna över gränser och kontinenter, och integration, sammansmältningen av människor av olika bakgrund, är alldeles för viktiga samhällsområden för att debatten ska överlåtas på några få, extrema tyckare.

Så kom igen nu, ta diskussionen på allvar. Hur vill ni bygga vår gemensamma framtid, hur vill ni att vi på bästa sätt ska lösa problem och konflikter? Det är väl det som lite högtidligt kallas det demokratiska samtalet.