Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikan gör vågen

Veckans hjälte: Orvar Säfström.
Alla som spelar dataspel borde göra vågen.

Annons

Orvar Säfström, känd från tv. Han lyfte ”Filmkrönikan” under sin tid som programledare för SVT:s äldsta kulturprogram, gjorde det spännande och roligt igen, förvandlade det till något värt att snacka om på kafferasten.

Det var inte alltid bra, han tyckte fel ibland också, men ”Filmkrönikan” var nästan aldrig (eller rent av: aldrig) likgiltig under epoken Orvar Säfström.

Man kunde gilla eller ogilla hans spektakulära sida (cowboyoutfit en gång, minns jag) men man får inte glömma att han därmed också förvaltade ett arv.

Nils Petter Sundgren, ”Mr Filmkrönikan” himself för alla över 30 (okey, 35, okey okey, 40) gjorde sig inte precis känd för sin diskreta programledarstil, med trenchcoat och bosalinohatt och allt vad det var.

Och med tanke på hur ”Filmkrönikan” blev sedan Orvar Säfström slutat ... say no more.

Nu har Orvar Säfström seglat upp som dataspelsgenerationens främste talesman och han inte bara axlar ansvaret, han är utmärkt i rollen.

Jag hörde honom föreläsa i samband med intervjun härintill, och det var spännande, roligt, klokt och tankeväckande.

Åhörare som aldrig hållit i en rörelsekänslig handkontroll satt och gapade när han pratade om ”Bioshock” (”Årets spel 2007” i Sverige).

Han visade det sensationella introt till spelet som bygger på en kontroversiell idé, objektivism, som filosofen och författaren Ayn Rand (1905-1982) utvecklade i boken ”Och världen skälvde” (1957).

Det var en ”åh fan”-upplevelse, två gånger om.

De flesta hade (i ärlighetens namn) inte en susning om vad objektivism är, än mindre att ett ”simpel” dataspel kunde bygga på något filosofiskt.

Att Orvar Säfström använder sitt kändisskap till att sprida kunskap om en ansatt populärkultur är värt ovationer. Han har berättat om dataspel i skolor och på bibliotek och för riksdagsmän. Förhoppningsvis kan det leda fram till något han efterlyser: en lite mer sansad och saklig debatt.

Mer läsning

Annons