Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kronisk värk kan bero på svåra upplevelser som barn

Långvarig och oklar smärta kan bero på trauman i barndomen.
Det visar Kristin Eidhagens undersökning på patienter i Gävle.
– Om vi bara vågar fråga kanske fler kan få rätt vård.

Annons

Kristin Eidhagen är hälso- och idrottspedagog och jobbar med smärtpatienter på Gävle Friskvård- och psykologmottagning. Dit skickar sjukhuset patienter som haft långvariga problem med smärta och där annan behandling inte hjälpt.

– Många har haft värk i väldigt många år, ofta i nacke, rygg och axlar, och de har inte blivit bättre av traditionell hjälp som mediciner, operationer eller fysisk aktivitet, berättar Kristin Eidhagen.

Men nu visar en studie som Kristin Eidhagen nyligen gjorde att väldigt många av de här patienterna har annat än bara smärtan gemensamt – de har ofta varit med om svåra saker när de var barn.

Av de 59 patienter som mottagningen tog emot under två år hade hela 76 procent varit med om ett eller flera barndomstrauman.

Det kan handla om allt från att man som liten försummats av föräldrar, upplevt svåra separationer, blivit mobbad, levt i familjer med missbruk eller våld eller utsatts för fysiska, psykiska eller sexuella övergrepp.

Man vet sedan tidigare att personer med svåra barndomsupplevelser löper ökad risk för bland annat hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och för tidig död.

Kristins studie tyder på att det även kan finnas en koppling till långvarig värk i kroppen.

– Egentligen är det inte så konstigt. Går man omkring och är orolig och rädd sätter det sig i kroppen. Man spänner sig, hela kroppshållningen blir onormal och då får man självklart ont.

Och nu önskar Kristin Eidhagen att sjukvården ska bli bättre på att fånga upp de här patienterna så att de ska få psykologisk hjälp innan smärtan blir kronisk.

Hon menar att det skulle bespara både patienterna lidande och vården och samhället resurser.

– Den här patientgruppen har ofta fått väldigt mycket vård och behandling, men ofta har det inte räckt.

Barndomstrauman inget som man i dag normalt uppmärksammar i smärtvården.

– Det finns bedömningsformulär med massor av frågor som patienterna får svara på men inte en enda fråga om de varit med om våld eller andra svåra saker när de var mellan 0 och 18 år.

Själv har hon nu lagt till den frågan till alla patienter som hon träffar.

Samtidigt är hon noga med att påpeka att det inte alls är all smärta som beror på svåra barndomsupplevelser, det kan finnas helt andra orsaker.

Men hon tycker att man i sjukvården måste bli bättre på att hitta de här patienterna där det inte finns någon synlig orsak till smärtan och där vanlig behandling inte hjälper.

– Om man kunde sålla ut dem och ge rätt vård så kan de bli friska.

LÄS OCKSÅ:

Ann-Britt blev smärtfri när hon bearbetat sin svåra uppväxt