Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Kronjuvelerna” – fantastisk saga om frihet

Skobaronen Persson och en enkel arbetare på hans fabrik önskar sig båda stora starka söner. Deras barn föds på samma dag. Ett av varje kön. En fysisk dragkamp om pojkbäbisen utbryter. Han faller i golvet.

Den här scenen i Ella Lemhagens nya film ”Kronjuvelerna” är mycket lik domstolsstriden om rätten till ett barn i Brecht pjäs ”Den kaukasiska kritcirkeln”.

Men hur skulle man kunna äga makten över en annan människas liv? Denna problematik löper också genom ”Kronjuvelerna” som är en fantastisk saga om frihet och om att våga förverkliga sina drömmar. Det är dessutom ganska fantastiskt att se regissören Ella ”Tsatsiki” Lemhagen kasta sig ut i den magiska realismen.

Bäbisen överlever fallet. Direktörssonen Richard får en silverplatta inopererad i pannan, och ett ärr som definitivt slår Harry Potters.

Flickan, Fragrancia, kommer att älskas förbehållslöst av sina fattiga föräldrar men den klena Richard lyckas aldrig göra sin pappa nöjd. Det är Fragrancia som är bäst på hockeyplanen.

Barnen växer upp sida vid sida. Deras liv tycks sammanlänkande av en rad märkliga händelser. Plötslig död, plötslig kärlek. I tonåren blir Fragrancia handlöst förälskad i en blond konståkare som försvinner för att bli NHL-stjärna. Richard glor svartsjukt under lugg.

Men mycket mer, hemskt och förunderligt, hinner hända för ”Kronjuvelerna” berättar med episk bredd i färgstarka och tidlösa bilder. Omskakade som i ett kaleidoskop där färgade glasbitar bildar olika mönster. Det råder samtidigt idylliskt 50-tal och ett obönhörligt nu. Fragrancia hamnar både i polisförhör och i en mystisk undervattensvärld.

Huvudpersonerna som unga vuxna spelas av Alicia Vikander och Bill Skarsgård, båda starkt karismatiska och självklara som sagogestalter. Runt omkring dem finns Björn Gustafsson (skidskoprins), Loa Falkman (skofabrikör), Alexandra Rapaport (Fragrancias mamma) och inte minst Jesper Lindberger som spelar Fragrancias yngre bror, i ett perfekt kompletterande skådespelargalleri.

Astrid Lindgren skulle ha älskat den här filmen där barnen är samhällets kronjuveler och en älskad lillebror äger nyckeln till friheten.

En glänsande, gränslös skröna att önska sig som juldagsklassiker i SVT.

Bodil Juggas