Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krystade "Ballar av stål"

I min förra krönika funderade jag lite kring lekprogram och underhållningsvärdet med den sortens frivillig förnedringsteve.

Annons

Kanal 5:s version av det skandalomsusade "Ballar av stål" handlar däremot om att utsätta ovetande människor för diverse lustifikationer samtidigt som det filmas.

Det är alltså ett dolda kameran-program - fast givetvis med en tuffare attityd. Det är naturligtvis svårare att skratta när skämten sker på andras bekostnad, men programmet är inte bara dåligt (för det är det) av den anledningen. I det första avsnittet visade sig ryktet om de skandalösa inslagen vara ganska överdrivet. Det var snarare en känsla av meningslös tafflighet som genomsyrade begivenheterna. Vad är poängen med att bära omkring en kortvuxen person i en väska, om poängen inte är mycket mer än att man bär omkring en kortvuxen person i en väska? Haha, liksom.

Det framstår som ännu mer märkligt när hela programmet byggs upp kring att de som utför dessa uppdrag gör något väldigt tufft och modigt. Därav den krystade svengelska titeln. Sedan blir man lite fundersam när det enda inslaget som skulle kunna kräva dessa ballar av stål inte direkt framstod som helt genuint. Att försöka reta upp fotbollssupportrar är sannerligen dumdristigt, men det kändes samtidigt väldigt uppgjort. När det så uppenbart står kameramän två meter från händelserna stärker det inte direkt intrycket av det är på riktigt. Och även om det faktiskt är på riktigt så är det ju ett misslyckande att det känns allt annat än just det.

Dessutom är hela programkonceptet i grunden hopplöst artificiellt. En kille som spelar programledare presenterar och pratar med rollfigurerna som spelas av folk som spelar sig själva. Sen är det alltså meningen att man ska heja på dessa karaktärer och deras tappra försök att underhålla befolkningen när de visar sina ballar av stål, så att säga. Med tanke på mängden prat jämfört med de filmade inslagen måste det vara meningen att någon vill att man ska tycka att det är kul. Och den tanken skrämmer nog mest av allt.

***

Minns ni när "Lost" var en succé? Seriens storhetstid, åtminstone vad gäller tittarsiffror, är definitivt förbi. Den femte säsongens sändningstid på TV4 (publikdragande 22.40 på tisdagar) är väl ett tecken på det. Efter alla mysterier och frågor som oftast bara leder till fler frågor är "Lost" numera en närmast ogenomtränglig härva av tidsresande, religion, science fiction, såpopera och ständiga referenser till händelser i tidigare avsnitt. Tror jag.

Det är förståeligt att många har gett upp. Kvar är riktiga entusiaster och de som har gett sig fasen på att se hur långt det kan spåra ur innan man får veta vad som egentligen pågår på ön. Tyvärr tillhör nog jag den senare kategorin. Bara 34 avsnitt kvar …

Mer läsning

Annons