Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuba mer än sand, sol och salsa

/

I Havanna ligger vackra koloniala byggnader i pastellfärger ett stenkast från förfallna kåkar. Men fattigdom och förtryck tycks inte dämpa kubanernas livsglädje.

Annons

Den ljumma havsbrisen fläktar ljuvligt när vi åker längs havspromenaden Malecón i en öppen Ford Fairline från 1957 med mycket glänsande krom. Dessa gamla amerikanare rullar fortfarande runt på gatorna i Havanna och går att hyra med chaufför.

– Motorn är utbytt till en modernare Toyota, berättar chauffören Mario för oss.

Vågorna slår mot murkanten på Malecón där tätt omslingrande par pussas samtidigt som några killar spelar saxofon, gubbarna fiskar i skymningen och småkillarna badar i vågorna.

Sakta håller den gamla delen av Havanna på att restaureras upp till sin forna storhet. Vid stadens vackraste torg Plaza Vieja har de gamla Art Noveau-fasaderna putsats upp. Längs gågatorna Obispo och Mercaderes ligger butiker med västerländska varor, mysiga restauranger och uppfräschade gamla hotell i kolonial stil med vackra innergårdar. Här bodde Hemingway under långa perioder. Från varje restaurang och bar strömmar underbar kubansk musik.

Viker man av in på en tvärgata visar stadens kontraster upp sig – på dammiga gator bland förfallna hus pågår Havannas vardagsliv för fullt.

Ett tips är att ta en salsakurs på Kuba eller innan resan så att man kan slänga sig ut i Havannas nattliv.

– Vi har dansat ända sen vi är små och jag skulle säga att alla på Kuba kan dansa salsa, säger Miriam Voldivia som arbetar med turism.

Många kombinerar några dagar i vackra Havanna med öns långa sandstränder. Cayo Santa Maria är en av årets charternyheter och ligger på en ö som tidigare var så isolerad att endast lokala fiskare besökte den.

Ön har nästan öde vita stränder vid ett blågrönt hav. Hit kommer man för att bada, segla, dansa och äta gott på hotellens restauranger.

Kubas stora turistområde är Varadero som ligger på en två mil smal landtunga med en lång och bred sandstrand. Längs halvön ligger stora hotell på rad varav många är femstjärniga.

All inclusive-hotellen har blivit populära på senare år med flotta swimmingpooler och flera olika restauranger att välja på. Inne i själva staden Varadero finns en hantverksmarknad med hög kvalitet och ett varuhus med retrokänsla. Här ligger lite enklare hotell och den breda stranden är nästan helt folktom.

Många nygifta par firar sin smekmånad i Varadero. De strosar hand i hand längs strandbrynet i skymningen och gör hjärtan av snäckor i sanden.

– Vi gifte oss i december och firar nu vår andra smekmånad på Kuba, säger Michael och Sandra från Kanada.

Sol, sand och salsa är det som främst lockar människor till Kuba. Själv slås jag av all denna livsglädje och närheten till skratt trots mycket knappa marginaler att leva på. Kuba lämnar ingen oberörd!

Andreas Strömberg/TT Spektra
andreas.stromberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons