Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

100 timmar korsstygn och en massa annan textil

/

Annons

Pernilla Frykholm ställer ut textilhantverk i Gysinge - och bjuder in alla som vill vara med.

Precis när man kommer in i stora Järnboden i Gysinge hänger Mao Zedong där, på ett korsstygnsbroderi. Allt ser nog så porträttlikt ut uppifrån och ner till halsen, men där avslöjas det att ansiktet är en ballong.

Pernilla Frykholm som ställer ut i lokalerna den här veckan berättar historien bakom. Hon har själv barn som är adopterade från Kina, som frågat henne om Mao under sin uppväxt. När de besökt Kina har hans porträtt hängt överallt. Och även hemma i Sverige har barnen fått frågor om honom.

– Jag insåg att mina barn måste förhålla sig till Mao på något sätt. Han blir ett bagage som liksom svävar bakom dem, som en olydig ballong som alltid finns med men aldrig är där man vill att den ska vara.

Hon köpte en färdig korsstygnsmall i sin dotters födelsestad i södra Kina och började tålmodigt med de 16 000 stygnen. 100 arbetstimmar tog det henne, allt som allt, att få ihop det, och verket har tidigare ställts på ut Liljevalchs vårsalong (förra våren). Själv tycker hon att baksidan blev finast, där alla trådar hänger mera oordnat men där Maos ansikte ändå syns nästan lika tydligt. Därför hänger duken fritt från taket. Båda sidorna är lika viktiga.

Pernilla Frykholm beskriver sig själv med negationer: inte textilkonstnär, inte textilhantverkare, inte textilslöjdare. Men textil har hon alltid hållit på med i alla fall:

– Det är stimulerande problemlösning med mysiga material.

Hon håller fortfarande på och hänger utställningen när vi kommer dit. Bland annat är det en "tantapläd", en egen variant av den teknik som på skånska kallas "gubbatäcke". I Pernilla Frykholms tappning blir det en kombination av stickning, broderi och vävning med mönster av skogsmulletanter, prinsessan Leia, alientanter och rödhåringa socialtanter. Här finns second hand-kläder som råmaterial för förändringar och förbättringar. En bokhylla som är mjuk. Och en hel vägg med Hard rock café-tröjor från städer runt om i hela världen. Det är en gåva från hennes pappa som reste runt jorden och fotograferade och då köpte en tröja varje gång han kom till ett nytt Hard rock café. Hans företag hette Världsbild. Hennes utställning heter "Våra världsbilder", och den är långt ifrån klar.

Det kommer att hållas workshops varje dag och alla besökare är välkomna att bidra med sina världbilder. Några ensamkommande flyktingbarn från asylboendet Gnistan i närheten hade redan börjat med trasbollar och kedjestygn redan innan utställningen öppnade i dag. Så järnboden kommer att fyllas på tills utställningen avslutas på söndag.

Mer läsning

Annons