Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

15 nya miljoner till regional kultur

/
  • Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i en debattartikel att man skjuter till mer pengar till kulturen i vårbudgeten.

Annons

Kulturen får 15 miljoner kronor extra i vårens budget, pengar som går till att återbörda det statliga kulturstödet till regionerna. Beskedet gläder mottagarna ute i landet, men det finns fortfarande smolk i bägaren.

– Vi miste 750 000 kronor i och med de här neddragningarna så det är klart att om de pengarna nu återställs så är det glädjande, framför allt för Värmlands opera och Värmlands museum som är de största bidragstagarna hos oss, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.

I en debattartikel i torsdagens Dagens Nyheter berättar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och Gunilla Carlsson, vice ordförande i riksdagens kulturutskott (S) att man skjuter till mer pengar till kulturen i vårbudgeten. Höstens budgetstrid, som innebar att den borgerliga alliansens förslag vann över regeringens, betydde 15 miljoner i minskat stöd till regional kulturverksamhet. "Nu betalar vi tillbaka det statliga kulturstödet till regionerna", skriver Alice Bah Kuhnke och Gunilla Carlsson.

Samtidigt framhåller Ulf Nordström att tillskottet inte är tillräckligt. Region Värmland skulle egentligen ha behövt en uppräkning med en miljon kronor från staten i år, men fick i stället en neddragning med 750 000 kronor.

– Det är skönt att det återställs redan i år, men det löser inte den långsiktiga finansieringen för vår del.

Regionerna har löst budgetneddragningen på olika sätt; vissa har valt att gå med osthyveln och minska anslagen rakt över, andra har gjort punktinsatser. Region Gotlands anslag skars ned med 336 000 kronor, men där tog den regionala kultur- och fritidsnämnden beslutet att omfördela pengar så att det inte blev några neddragningar av verksamheten fast heller inga uppräkningar.

Region Skåne drabbades hårdare, med en neddragning på 2,7 miljoner kronor.

– Institutionerna blev inte i första hand drabbade, men däremot utvecklingsprojekten, satsningar på barn och unga, minoriteter och digitalisering inom filmkonsten. Det var jättetråkigt och olyckligt för utvecklingen i Skåne, säger Gitte Grönfeld Wille, kulturchef på Region Skåne.

Matilda Källén/TT

Sara Ullberg/TT

Mer läsning

Annons