Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aase Bergs vrede över kvinnofällan

/
  • Poeten och litteraturkritikern Aase Berg kan räknas som Gävleborgsförfattare, hon flyttade från Stockholm till en by i Hälsingland. Hon har bland annat medverkat i länets kvinnliga skrivarnätverk Bläck.

Det är underbart att hon tar bladet från munnen och blir en amazon! Aase Berg är provokativ i sin nya samling dikter om kvinnofällan, vilket uppskattas av vår kritiker Anne Brügge.

Annons

Låt inte gravida kvinnor tömma kattlådan! En ambitiös läsare av Aase Bergs nya diktsamling hamnar snart nog i sökningar på nätet och får oväntade varningar. Här handlade det om parasiten Toxoplasma gondii.

Bokens titel är "Hackers", ett modernt parasitord. Aase Berg förklarar direkt och provokativt att vi kvinnor är värdinnedjur – hon menar kvinnliga värddjur – för olika bortskämda och lata parasiter. Det är underbart att hon tar bladet från munnen nu och blir en Penthesilea, en amazon, men en som ”ALDRIG! skulle skära av sitt högra bröst för att bättre bära ett vapen”.

Den behändiga bokens omslag pryds av en naken, blond kvinna. Med stora bröst stiger hon fram ur den giftgröna bakgrunden, till synes oblygt exponerad men med nedfällda ögonlock. Det är egentligen ofattbart att en så oskyddad människa kan upplevs som så farlig att män gör till sin livsuppgift nummer ett att stänga in, kontrollera och gömma hennes mjuka kropp. Även kvinnor, får man nog säga, gör sitt bästa för att kontrollera det mjuka vällande köttet.

Då kommer Aase Berg med hotet i andra riktningen, kvinnorörelsens stegrande spiral inspirerad av Natascha Kampusch, Valerie Solanas, Glenn Close, Sara Stridsberg med flera. Författaren Fredrik Sjöberg bidrar med insikter om insekter och det hela blir en hejdundrande protestmarsch. Samtidigt aviserar Aase Berg ett fortsatt ilsket uppror i romanform. Tidskriften 10TAL har i nr 20 publicerat ett utdrag ur boken "Kvinnofällan".

Det är nog helt riktigt och konsekvent att avsluta en serie av diktsamlingar om djur och människor och deras beteende och språk, med en samling i samma lilla format och med samma symboliska närhet till djur. Här är det hästen som är motpol till fyrhjulingen på den nyasfalterade E4:an med sin rondell, ”våldsspiralen”. Hästen som betar vid sidan av vägen är ”ett härbärge där tiden inuti står stilla.”

Hästen är ingen okomplicerad deltagare, varken som symbol eller som verklig vän i stallet. ”Min häst är Natascha Kampusch”, skriver poeten, och i denna häst lever också paranoiden Wolfgang Priklopil. Varje avsnitt i boken inleds med ett citat av Kampusch alter ego Bibiana, namnet hon bar i källarrummet. Även hästen som gömde soldater i Troja är med här, och schackhästar, porslinshästar.

Omstarten efter hackerattacken blir hård. I sista diktsviten blir hagga ett verb. Att hagga. ”Gallren omvässas / till tandat sköte” och då gäller det vem som äger kvinnofällen, och vem som skall fångas, hon eller han? Förmodligen kommer svaret i romanen. Det skulle vara härligt om den hade ett större format, ett format som passar Aase Bergs vrede.

Mer läsning

Annons