Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ai Weiwei drar tillbaka konstverk

/

Annons

Den kinesiske konstnären och aktivisten Ai Weiwei drar tillbaka flera av sina konstverk som just nu ställs ut i Danmark. Orsaken är att han vill protestera mot de nya åtstramningarna i Danmarks asylpolitik.

Nu drar Ai tillbaka ett av sina konstverk från konsthallen Aros i Århus. Verket ingår i utställningen "A new dynasty – created in China" som öppnade i november förra året.

Han stänger även sin utställning "Raptures" på Faurschou Foundation i Köpenhamn.

Beslutet stöttas av konsthallschefen Jens Faurschou, enligt ett inlägg på Ai Weiweis officiella Instagramkonto.

Ai Weiwei har tidigare meddelat han ska göra ett minneskonstverk för flyktingar på den grekiska ön Lesbos.

Enligt en rapport i början på veckan befinner sig konstnären nu på ön för att fysiskt hjälpa till i räddningsarbetet, vilket han dokumenterar på sin Instagramsida.

– Som konstnär vill jag vara mer involverad, det här är en situation som jag inte bara kan titta bort ifrån, säger han till den ryska tv-kanalen RT.

Ai Weiwei uppger att han redan har skaffat en studio på Lesbos och planerar att vara involverad i flera olika projekt det kommande året, bland annat en dokumentärfilm om händelserna på ön.

– Det tragiska är egentligen inte hur fattiga vi är eller ledsna kriget har gjort oss. Det riktigt tragiska sker om vi glömmer vilka vi är, om människor förlorar känslan för mänskligheten och mänskliga rättigheter, säger Ai Weiwei till RT. (TT)

Mer läsning

Annons