Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ai Weiweis verk tar form i Örebro

/
  • Den kinesiske konstnären Cheng Dapeng har gjort en 28 meter lång installation på Svartån.
  • Helena Mutanens
  • Den tyska konstnären Ulrike Kessl gör strumpinstallationer både inomhus och utomhus. Hennes

Med stark kinesisk närvaro, bland annat genom en stor installation av Ai Weiwei öppnar Örebro Open Art i helgen. Köpcenter, torg men också rådhusfasaden blir utställningsplatser för den offentliga konsten.

Annons

Konsten lär inte undgå någon. Dagarna före invigningen 14 juni pågår en intensiv uppbyggnadsfas. Konstverken ska installeras, men de måste också göras säkra, betonar den kommunala konstbiennalens kurator, Lars Jonnson, glad över att äntligen ha fått fatt i den fiberbetong som ska trygga en installation med fem flamingos och tre elefanter.

– Vi befinner oss i det offentliga rummet, inget får trilla ner, säger han.

Den franske streetart-konstnären Sylvain Ristori, eller Sambre som han också kallar sig, bad om att få begagnat byggmaterial och fyra assistenter till hjälp under två veckor. Verkets planerade längd på tio meter växte plötsligt till 18 meter, vilket var helt i sin ordning. Hans kinesiske kollega Ai Weiwei, däremot, är fortfarande inte tillåten att lämna sitt hemland. Installationen av hans konstverk väntas ta tolv timmar och görs av lika många personer i ett svep.

– Det är en horisontal kristallkrona, brukar jag förklara utan att vilja säga mer. Det finns ett djup i hans konst, det finns en smärta och en sorg. Det finns en otrolig skönhet också som vi kommer att se även i Örebro, säger Lars Jonnson.

Utöver gator, torg och köpcenter intar Örebro Open Art också länsmuseet och konsthallen. Ett 70-tal konstnärer från 19 länder visar sina verk under biennalen som pågår 14 juni till 6 september.

Mer läsning

Annons