Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Album Böökar bort sig

/

Annons

Tidskriftsmakarna bakom andra numret av Norstedts serie ”Album” fortsätter sprida myten om att dagstidningarnas kultursidor, numera, enbart ägnar sig åt aktualiteten. Bara i sommar tycker jag att vi har kunnat läsa om en massa gammal skåpmat, när förlagens utgivning går på sparlåga, och återutgivningar av gamla böcker gör även aktualitetsbevakningen lätt dammig.

Detta till trots anser redaktörerna bakom ”Album” nummer två – första redaktörades av sajten Bokhora – att författarskap från 1900-talet behöver räddas ur glömskans brunn. ”Vi måste helt enkelt fånga 1900-talet innan det försvinner”, säger en av dem i förordet.

Flera fina skribenter har bjudits in att skriva om författarskap som de förknippar med varje decennium, artiklar utmärkt illustrerade av Loka Kanarp. ”Album” är en estetisk upplevelse.

Bland skribenterna märks Aase Berg, Malte Persson och Anna Hallberg. De skriver om författare som Annalisa Forssberger, Marguerite Duras och Georg Trakl. Föresatsen att rädda upp romaner från magasinen och sätta i en läsares hand misslyckas på mig – jag blir inte särskilt sugen på någon av författarna. Förutom en, och då en kritiker. Fredrik Sjöberg har skrivit en underbart välformulerad essä om Bengt Lidforss, samtida med Fredrik Böök. Och jag har faktiskt lite roligt åt texten om Dan Segerlund också, Sveriges första futurist som riktade ett skjutvapen mot nämnda Böök under en föreläsning.

I det rådande klimatet för litterära tidskrifter är ”Album” ett utmärkt initiativ av Norstedts, och just därför att den behövs önskar jag nästa nummer av ”Album” tillbaka till samtiden. n

tidskrift

Album

Nr 2

Redaktörer: Elise Karlsson, Martina Lowden och Annina Rabe

Mer läsning

Annons