Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alderholmen flyttar till Söder

/
  • Lisbeth Sjölin är först ut i Kollakolla konsthantverks nya minigalleri.
  • Lisbeth Sjölin är först ut i Kollakolla konsthantverks nya minigalleri.
  • Skulpturer av lador kompletterar bildkonsten.

Lisbeth Sjölin är först ut i det nya minigalleriet Sju kvadrat som man ramlar över direkt innanför dörren på konsthantverksbutiken Kollakolla på Söder.

Annons

Jag kan tänka mig att det blir populärt att ställa ut där framöver. Gallerierna lägger ner, ett efter ett, och konstnärer får svårare att visa sin konst.

Sju kvadrat, Galleri Brynästorget och En vägg på Konstra gör galleridöden lite mindre trist – och båda visar att mycket går att göra på en liten yta. En hel utställning får förvisso inte plats, men med lite kreativitet ryms många verk utan att det ser inpressat ut.

I synnerhet om måleri kan blandas med skulptur, som Lisbeth Sjölin gör.

Känner jag inte igen det där huset? tänker jag. Även om Lisbeth Sjölin har abstraherat sina byggnader till ibland rena former känner jag mig plötsligt hemma på Alderholmen. Havsvinden slår emot mig och det luktar kaffe.

Lisbeth Sjölin fascineras av magasinskvarteren på Alderholmen, även om mystiken med dem är borta till stor del nu. Hon tycker om att tänka på vad som finns bakom de stängda fönsterluckorna. ”En stad behöver oexploaterade ytor som bara får vara minnen”, säger hon.

Utställningen på Sju kvadrat kom plötsligt, så här finns en del ur lagret, men färska ur ugnen är de ”månkaniner” som upptar ena väggen. Små skulpturer av kaninhuvuden som inte är så gulliga som det kanske låter. Man bråkar inte gärna med hennes månkaniner, som för tankarna till den läskiga kaninen i filmen ”Donnie Darko”.

Mer läsning

Annons