Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldst i världen

/

Många japanska fruar suckar. Här går mannen hemma hela dagarna efter ett långt arbetsliv.

Annons

Och inte vet han vad han ska göra utan hänger efter henne vart hon går. Inte vet han var diskmedlet finns och han ropar på henne som på hunden. Men det hör hon inte. Så har det alltid varit.

– Du är ett kletigt höstlöv, ett stort skräp, säger hon med den japanska känslan för rakt-på-sak–uttryck.

Ett kletigt höstlöv fastnar under skon. Och det vill frun inte ha. Hon säger att han borde gå en sådan där kurs där män får lära sig hur man ska leva ett eget liv efter pensionen.

Har hon tur lyckas mannen som många andra pensionärer, skaffa sig ett jobb. Han kan städa i tunnelbanan eller vara vakt utanför ett parkeringsgarage vid någon av de starkt trafikerade gatorna i centrum. Själv skulle hon gärna vilja städa på Shinkansen, snabbtåget när hon får pension. Då får man en snygg rosa overall.

Men om han inte får jobb och tröttnar på kursen, finns numera ytterligare en möjlighet. Dottern funderar på att ta ett jobb utanför hemmet men har svårt att hitta en bra förskola för familjens två barn.

– Så om morfar…

– Ja, jo, varför inte...

Man ser ju en och annan äldre herre med ett eller ett par barnbarn på stan.

Statistiker och ekonomer suckar. Japan har världens äldsta befolkning. Allt färre ska försörja allt fler äldre, och morfar är inte så intresserad av att köpa en ny bil, senaste surfpalattan, ny dator och annat som får de så kallade hjulen att snurra. Dessutom kommer han behöva vård och omsorg. Visserligen jobbar industrin hårt med att utveckla vårdrobotar, som kan tala och som till och med har minspel, men räcker det?

Japans har världens äldsta befolkning och den minskar, eftersom fler dör än föds. Prognoser säger att Japans folkmängd kan minska från dagens 127 miljoner till under 100 miljoner om 40 år.

– Kan invandring vara en lösning?

Det tror inte morfar. I Japan ska det bo japaner.

– Finns det inga invandrare?

– En del koreaner sedan gammalt. Men de behandlas inte alltid väl.

– Och kineser?

Morfar höjer på ögonbrynen och börjar prata om de aggressiva kineserna som lägger beslag på japanska öar…

Invandringen är mycket liten. Jag får veta att det officiella riktmärket är att högst 1,5 procent av befolkningen ska vara icke–japaner. Inte mer.

– Gillar man inte utlänningar? Jag har tänkt på att i tunnelbanan är platsen bredvid mig ofta ledig, fast många står…

– Nja, det handlar nog mer om att man är blyg eller rädd för att du ska fråga om något på engelska och att man inte förstår eller kan svara.

– Aha, jag förstår, svarade jag, fast jag nog inte gjorde det.

Niels Hebert

Mer läsning

Annons