Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aleksijevitj: "Stort och oroande att få priset"

/
  • Vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj, årets Nobelpristagare i litteratur.

Årets Nobelpris i litteratur går till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Det meddelade Svenska Akademiens nytillträdda ständiga sekreterare Sara Danius i Börshuset i Stockholm i dag.

Annons

Motiveringen lyder: "För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

– Det är stort att få det här priset. Det var helt oväntat och nästan en oroande känsla. Jag tänker på de stora ryska författarna som Boris Pasternak, säger Aleksijevitj till SVT.

Det uppstår dock viss språkförvirring eftersom pristagaren inte talar engelska utan bara kan förmedla sig internationellt på tyska. Svetlana Aleksijevitj hälsar dock att hon "absolut" kommer till Stockholm för att ta emot priset.

– Utöver att hon är en strålande författare så har hon gett ett folk tillbaka sin historia. Nobelpriset är inte vilket pris som helst, jag hoppas att det innebär ännu ett litet skydd mot världens ondska för henne, säger Kajsa Öberg Lindsten, Svetlana Aleksijevitjs översättare och goda vän till TT.

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare, konstaterade att valet av pristagare var lätt i år.

– Vi ville hitta en framstående författare och det har vi gjort nu. Beslutet är fattat med stor enighet och entusiasm, säger Sara Danius.

Hon lämnade beskedet till en lycklig pristagare:

– Jag har precis talat med Svetlana Aleksijevitj och hon sa ett ord: "Fantastic".

Jakub Swiecicki, expert på Vitryssland och analytiker på Utrikespolitiska institutet, säger att Svetlana Aleksijevitj är mycket populär i sitt hemland. Men att hon naket skildrar förhållandena för människor under Sovjettiden gör hennes böcker en aning känsliga för den politiska eliten.

– Hon skriver sanningen om kriget och Stalintiden. Det framgår att det inte var lätt för många på grund av bland annat de politiska förhållandena, säger han.

– Hennes böcker publiceras väldigt sparsamt.

Som vanligt har valet föregåtts av intensiva spekulationer, en del seriösa, andra betydligt lättsammare. Flera kulturredaktioner, däribland Dagens Nyheter, har i år låtit diverse djur "välja" pristagare i förväg. Men bortsett från sådana lustifikationer var Svetlana Aleksijevitj både kritikernas och vadslagningsfirmornas förhandsfavorit.

På Akademibokhandeln i Stockholm var Stefan Kristiansson en av de första kunderna som köpte en bok av Aleksijevitj efter beskedet.

– Ska bli spännande att läsa, säger han.

Prissumman är i år åtta miljoner kronor. Litteraturpristagaren får tillsammans med de andra Nobelpristagarna ta emot priset i Konserthuset i Stockholm på Nobeldagen den 10 december.

Förra året var det den franske författaren Patrick Modiano som tilldelades litteraturpriset. (TT)

Mer läsning

Annons