Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All lästid åt Alma-kandidater

/
  • Boel Westin gläds åt att Alma-priset sprider kunskap om barn- och ungdomslitteratur av yppersta kvalitet.   Foto: Stefan Tell
  • Isol, 2013 års pristagare, är en av de barnboksförfattare som juryns nya ordförande Boel Westin har upptäckt tack vare Alma-priset.    Foto: OLA TORKELSSON/TT

Australiska Shaun Tan och argentinska Isol är två barnboksskapare som juryns nya ordförande Boel Westin själv upptäckt tack vare Alma-priset. På tisdag presenteras årets mottagare av världens största pris inom barn- och ungdomslitteraturen.

Annons

Bland 197 nominerade från 61 länder finns årets Alma-pristagare. Några namn är välkända, men många inte alls. Juryn ska bedöma dem alla.

Sedan hon blev juryordförande i somras har Boel Westin, professor i litteraturvetenskap, ägnat i princip all sin lästid åt Alma-kandidaterna.

– Jag har läst mer men också på ett nytt sätt. Just detta att få läsa väldigt mycket internationell barn- och ungdomslitteratur är väldigt roligt.

Gör ni som Svenska Akademien och utser ett gäng hemliga finalister?

– Nej, alla är kandidater fram till slutet, det är väldigt öppet, men jag kan inte säga så mycket mer om vårt arbete bakom, säger Boel Westin som betonar att beslutet är ett reslutat av hela tolvmannajuryns gemensamma möten och diskussioner utifrån olika kompetenser.

Hon gläds särskilt åt att priset sprider kunskap om litteratur och illustratörskonst av högsta kvalitet. Som juryordförande är hon också intresserad av att lyfta fram det nyskapande.

Vilken är Alma-prisets största förtjänst?

– Det lyfter verkligen lyfter fram barn- och ungdomslitteratur internationellt. Det handlar inte bara om prissumman på fem miljoner utan också om att man visar att det är oerhört viktigt för barn och ungdomar att läsa och möta litteraturen.

Mer läsning

Annons