Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla små geniers favoritställe" blev Årets museum

/
  • Redan från början lades stor vikt vid det visuella och formmässiga på Tekniska museets stora vetenskapsutställning riktad till barn,

För sitt ambitiösa fokus på museibesökarna har Tekniska museet i Stockholm utsetts till Årets museum. Jurymedlemmarna lyfter även fram museets förnyelsearbete och förmåga till "edutainment".

Annons

När Tekniska museet i fjol öppnade sin nya stora vetenskapsutställning "Megamind" var det med ambitionen att bli "alla små geniers favoritställe". Riksförbundet Sveriges museer tycker att man lyckats. Enligt generalsekreterare Mats Persson utmanar Tekniska den traditionella bilden av vad ett museum kan vara samtidigt som man visar att "museerna kan göra skillnad på riktigt".

Tekniska är "innovativt, utforskande och kunskapsbaserat" enligt jurymedlemmen Charlotta Jönsson som ser museet som en förebild både nationellt och internationellt. Hon tycker att Tekniska lyckas förena utbildning med underhållning och göra "edutainment".

Utställningen "Megamind", som öppnade i augusti, kostade 80 miljoner kronor och är den största satsningen i museets historia. Den är gjord för barn i åldrarna 3 till 15 år och utställningsarkitekterna har tänkt mycket på själva rytmen, hur man ska få barnen att gå runt i lugn och ro i stället för att springa.

På 43 olika interaktiva stationer kan besökarna ta till sig olika ämnen och få olika vetenskapliga insikter. När besökarna provar att måla på en bildskärm med bara sina ögonrörelser, eller att med händerna forma en virtuell skulptur, bygger det på forskning från Kungliga Tekniska Högskolan.

Mer läsning

Annons