Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alma-priset till afrikansk läsrörelse

/

Den sydafrikanska läsfrämjande organisationen PRAESA får årets pris till Astrid Lindgrens minne. Pristagaren, som får ta emot världens största barn - och ungdomslitteraturpris, offentliggjordes vid en pressträff på Kungliga biblioteket i Stockholm.

Annons

– Det här är den mest fantastiska uppskattningen för vårt arbete som kan tänkas, säger Carole Bloch, direktör för PRAESA, till TT.

– Det är fantastiskt att priset nu ges till Afrika för allra första gången, och till Sydafrika där vi har så många utmaningar vad gäller barnens läsning och även barnlitteratur. Jag tror att priset ger oss ett erkännande, ett bevis på att det vi gör verkligen är avgörande.

PRAESA står för Project for the Study of Alternative Education in South Africa. Organisationen, som är baserad i Kapstaden, bedriver sedan 1992 läsfrämjande arbete för barn och ungdomar i Sydafrika.

– Det finns en demokratisk grundtanke hos dem, de jobbar för att göra högstående litteratur tillgänglig för barn och ungdomar. De jobbar väldigt mycket med tillgängligheten säger juryns ordförande Boel Westin.

PRAESA arbetar på många plan och på många olika sätt men också på många olika språk.

– Den väldigt viktig tanke är att barnen ska få tillång till litteratur på sitt eget språk, säger Boel Westin.

I juryns motivering framhålls hur PRAESA ger sydafrikanska barn unika möjligheter att få tillgång till litteratur, bland annat genom kreativa läs- och berättarprojekt. "PRAESA visar genom sitt enastående arbete hur avgörande böcker och berättande är för att berika barns och ungdomars liv".

Alma-priset instiftades av den svenska regeringen 2002 som en hyllning till Astrid Lindgren som avlidit samma år. Prissumman är fem miljoner kronor. Premiäråret 2003 gick det till Maurice Sendak och Christine Nöstlinger. Förra året fick den svenska barnboksförfattaren Barbro Lindgren ta emot Alma-priset.

Vid instiftandet beskrevs priset som "svenska folkets pris till världen". Det kan ges till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Vid pressmötet i Stockholm medverkade även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Mer läsning

Annons