Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almedalen under attack

/
  • Erik Lewin låter i romanen

Politiker och näringslivstoppar är samlade i Almedalen. Då slår terroristerna till. Alla som försöker fly över ringmuren dödas.
Erik Lewin, aktuell med romanen "Almedalen har fallit", tror på skärpt säkerhet de kommande åren.

Annons

På söndag inleds årets Almedalsvecka – veckan då toppolitiker, höga näringslivsrepresentanter, lobbyister, journalister och samhällsintresserade trängs i Visby.

I "Almedalen har fallit" finns också en Mr Svensson på plats. Han har påbörjat planeringen av en högerextrem terrorattack som ska ske under Almedalsveckan 2016.

Mr Svensson är inte imponerad av säkerhetsarrangemangen i Visby och den fiktive chefen för Säkerhetspolisens livvaktsgrupp beskriver Almedalsveckan som "vidrig ur ett professionellt perspektiv". Han anser att det är "nästan omöjligt att skydda sina objekt i denna röra av människor".

Erik Lewin nyanserar bilden:

– Jag tycker att Almedalen är fantastiskt. Veckan är som pricken över i:et i ett demokratiskt samhälle. Men det är ju så otroligt sårbart, säger han.

Just insikten om sårbarheten var det som fick honom att skriva ännu en roman. Även den första, "Operation Scimitar", skriven under pseudonymen Adrian Andersson, handlar om terrorism.

Lewin – tidigare yrkesofficer, nu vd för ett säkerhetsföretag – har själv bevittnat flera terrordåd och sett vad som kan hända när professionella terrorister slår till. Han är dessutom väl insatt i hur hotbilden mot Europa och Sverige förändrats de senaste åren, bland annat på grund av hemvändande IS-krigare.

– Jag är mycket bekymrad, sammanfattar han läget.

Trots en allmänt höjd hotbild tror han att Almedalsveckan kommer att leva kvar, men i förändrad form: med säkerhetskontroller liknande dem på flygplatser och krav på ackrediteringar för att komma nära höjdarna.

"Almedalen har fallit" är brutal. Många dör. Terroristerna är totalt hänsynslösa.

– Jag har dragit på mycket i boken för att visa på komplexiteten i en större attack och på behovet av koordination och samarbete mellan polisen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten, säger Erik Lewin.

Boken kan tolkas som hård kritik mot såväl ett svagt försvar som en svag polis, men Lewin säger att han inte är ute efter debatt med företrädare för myndigheterna.

– Jag vill bara att vi ska reflektera över hur väl förberedda våra myndigheter är inför ett större terrordåd.

I boken tar polisen hjälp av såväl grannländernas nationella insatsgrupper som Försvarsmaktens Särskilda operationsgrupp (SOG) där Lewin själv har ett förflutet. Med den bakgrunden kan man fråga sig om han bjuder på för mycket kunskaper i boken, om det han skriver skulle kunna ses som en handbok för terrorister.

– Det har jag själv frågat mig. Därför har jag tagit kontakt med företrädare för både polisen och militären och frågat "Kan jag skriva det här? Är det okej?".

– Men boken är så generellt skriven så, nej, det är ingen terroristhandbok och det står inget som inte går att söka fram på nätet.

Hittills har Erik Lewin inte träffat på någon läsare som är arg över all ond bråd död han utsätter Almedalsveckan för i fiktiv form. Men frågan är om det är möjligt att läsa "Almedalen faller" och sedan åka till Visby helt opåverkad.

Erik Lewin kommer själv att åka dit i år – och gå runt där som de flesta andra.

– Men jag kanske är lite mer medveten, lite mer försiktig. Mer än så kan man inte göra.

Mer läsning

Annons