Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andersson efter­lyste utomjordingar

/

Annons

Sist ut i Folkteaterns seminarieserie inför premiären av ”Gyllene draken” var författaren och kolumnisten Lena Andersson. En av de mest länkade och hypade skribenterna i sociala medier – roligt att Folkteatern hade lockat hit henne.

Anledningen var att hon inte sällan skriver om det som kan sägas vara pjäsens centrala fråga: Hur skulle det vara att vara någon annan?

Eller, som samtalsledaren Per Holms första fråga till Lena Andersson uttryckte det, ”vem är den andre?”

Lena Andersson hade många intressanta infallsvinklar på varför människor så gärna hamnar i ett tänkande om vi och dem. Inte bara när andra grupper ska demoniseras, utan också i ett fall som förra sommarens terrordåd i Norge, som beskrevs som att ”vi” också fått en terrorist. Även om det inte var intentionen förstärks ett vi-och-dem-tänkande av sådana tankegångar.

– Om man inser att man tillhör många olika ”vi” och inte bara ett borde det vara en spärr mot etnisk rensning och andra hemskheter.

Hon menade att vår planet nog skulle må bra av en attack från utomjordingar. Åtminstone för sammanhållningens skull.

– Jag tror att vi måste jobba oss bort från dessa ”vi:n” om vi ska klara oss i denna migrationsera som vi lever i.

Lena Anderssons förmåga att hitta nyanser och motsägelser bidrar nog till hennes popularitet i ett medieklimat som domineras av tvärsäkra tyckare. Teaterns uppgift är också den att hitta de rätta frågorna snarare än att leverera de rätta svaren.

Nästa anhalt på resan är premiären av ”Gyllene draken” 3 mars.

Mer läsning

Annons