Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Odell kan få villkorligt

/

Annons

Villkorlig dom och böter, eller enbart böter. Det blir straffet om Anna Odell fälls för sin konstaktion på Liljeholmsbron i januari. Hon var själv märkbart lättad efter måndagens rättegång.

Jag hade trott att åklagaren skulle gå åt mig mycket hårdare.

Blek och samlad, klädd i svart och grått, mötte Anna Odell upp i Stockholms tingsrätt. Hon är åtalad misstänkt för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.

Noggrant redogjorde Odell för bakgrunden till händelserna på Liljeholmsbron; hur hon själv 1995 drabbats av en psykos som slutade med polisingripande och bältesläggning på S:t Görans sjukhus. I sitt projekt ville hon återskapa situationen för att skapa diskussion kring behandlingen av psykiskt sjuka.

Om jag skulle bli fälld förändrar det det fria demokratiska samhället, där det finns en öppning för att peka på orättvisor, sade Odell i sitt slutanförande.

Två poliser vittnade om hur svårt det varit att få in henne i polisbilen och in på psykakuten. ”Vi är säkert två på varje arm och ben, totalt åtta stycken”, berättade en av dem. Sjukhuspersonalen beskrev en utåtagerande, aggressiv patient. En läkare beslutade nästan omedelbart om bältesläggning en åtgärd som advokat Borgström kritiserade.

Borgström berättade att Odell i förväg rådgjort med en advokat, som konstaterat att aktionen möjligen skulle vara oetisk, men inte brottslig. Hon fick också godkänt av lärarna på Konstfack. Åklagare Stefan Lind hänvisade till de kostnader som Odell åsamkat samhället genom att låtsas vara psykiskt sjuk. Totalt handlar det om 12350 kronor, pengar som sjukhuset krävt i skadestånd.

Åklagaren menar att Odell planerat för att lura polis och sjukhuspersonal, men kräver ett ganska lågt straff: villkorlig dom och böter, eller enbart böter.

Anna Odell var efteråt nöjd med tingsrättsförhandlingen.

Jag tycker att det framkom tydligt att vårdarna och läkarna försöker mörka att det faktiskt var så att jag blev lagd i bälte precis när jag kom in, och att de inte hållit sig till de regler som finns. Det var ju en av de saker jag ville visa med mitt projekt.

Dom i målet väntas 31 augusti.

Mer läsning

Annons