Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Odells "Okänd kvinna" visas i Gävleborg

/

Annons

Få konstnärer i nutid har blivit så uppmärksammade, förtalade och missförstådda som Anna Odell, konstaterar Hälsinglands Museum. Därför visar man nu hela hennes utställning – verket där Anna Odell gestaltar den psykiatriska tvångsvårdens mekanismer. Museet menar att det reser viktiga frågor om makt och maktlöshet.

Utställningen ”Anna Odell – Okänd kvinna 2009-349701” öppnade på Hälsinglands Museum i Hudiksvall i lördags med konstnären själv på plats.

Som Konstfackelev iscensatte Anna Odell en tidigare upplevd psykos och ett självmordsförsök men genomförandet orsakade löpsedelsskandal. Efteråt har dock konstnären fått erkännande.

”När nu hela materialet redovisas, med rättegången där hon dömdes till dagsböter och efterspelet, är det tydligt att det verkligen handlar om ett noggrant genomfört konstprojekt”, menar också Hälsingetidningars recensent Christina Busck.

”Genom utställningen kan alla själva ta del av det projekt som varit så omdiskuterat i massmedia utan att särskilt många känt till dess konkreta innehåll”, skriver Hälsinglands Museum i ett pressmeddelande.

Det som visas är en omfattande dokumentation med filmer, objekt, ljudupptagningar och bilder.

”Jag ville försöka synliggöra något. Det är inget nytt att folk provoceras av konst”, sa Anna Odell i en intervju med Hälsingetidningar inför vernissagen.

”Anna Odell – Okänd kvinna 2009-349701” kan ses hela våren fram till 28 maj.

Mer läsning

Annons