Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Vnuk ger kontaktannonserna liv

/
  • Koreografen Anna Vnuks nya föreställning bygger på kontaktannonser hon hittat i Stockholms lokala stadsdelstidningar. Foto: Jonas Ekströmer/TT
  • Koreografen Anna Vnuks nya föreställning bygger på kontaktannonser hon hittat i Stockholms lokala stadsdelstidningar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En formulering på några rader som berättar vem du vill vara och vad du drömmer om: Koreografen Anna Vnuk saknar den gamla sortens kontaktannonser.

Annons

I sin nya föreställning, "Möta hösten tillsammans", låter Anna Vnuk människorna bakom kontaktannonserna få liv. Till sin hjälp har hon mimelever från Stockholms dramatiska högskola. Det handlar inte om Tinder eller någon annan dejtingsajt, utan om dagstidningarnas klassiska kontaktannonser.

– Alla sajter och appar fick mig att sakna de här oldschool-kontaktannonserna som nästan inte finns längre. Det finns något sårbart i att ge sig ut där och erbjuda sig själv och önska sig något, snarare än att välja och vraka med människor som stämmer in på din profil på detaljnivå.

Vad är skillnaden när man har ett så begränsat utrymme?

– Det är förvånande hur många värderingar som trots allt sipprar igenom på det där lilla utrymmet. Jättemånga män vill framstå som fördomsfria men avslutar ändå med att kvinnan absolut måste vara två år yngre. "Du kan vara precis hur som helst, bara du är två år yngre och lite kortare än jag."

– På scen blir vi de här människorna, vi vill ge dem det vi tror att de behöver. "Nu är det er tur, ni ska få allt vi tror är bra för er", säger vi. Men de får inte nödvändigtvis det som står under "önskas".

Men de träffar någon till slut i alla fall?

– Mmmnjaä, det ska jag nog inte avslöja. Men jag tycker att det med mina mått finns ett lyckligt slut. Därmed inte sagt att alla hittar en partner. Eller att ens någon gör det.

"Grotesco", som du har regisserat, gör stor succé nu. Du som alltid har använt dig av humor, hur kommer det sig att det är din första uttalade humorshow?

– Det är en enorm skillnad när det står på affischerna att det är humor, det är läskigt. Det har jag aldrig vågat säga om mina egna föreställningar. Men nu är jag jättepeppad att göra det. Det enda som krävs är mod, det är jäkligt läskigt att påstå att något är roligt. Ett tag fick jag hybris och ville ge mig på stand-up, men det var nog bara en fyrtioårskris. (TT)

Mer läsning

Annons