Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är ni med?

Annons

Det kör ihop sig. Vissa veckor bjuder Gästrikland mer kulturfint än vanligt. Och nu kommer plötsligt evenemangen tätt.

Det börjar med Kulturlunch (om målaren Staffan Hallström) på Länsmuseet i dag, och ett gästspel hos Folkteatern i kväll – Dalateatern ger ”Audiens”.

Men onsdag har toppnoteringen. Då kan man välja antingen en turkisk dansföreställning på Gävle Teater – eller ett öppet seminarium om kulturpolitik hos Folkteatern.

Onsdag är det dessutom Skivklubben på Sandvikens Konsthall. Och ”Blås & Blues”-konsert med Valbo-Sandvik Musikkår på Spegeln i Gävle. Och vernissage för en ny utställning med unga konstnären Ellen Åstrand i Länsmuseets Studion.

Inte nog en alldeles vanlig höstonsdag? Nej, just det. Detta är också dagen när Stadsbibliotekets vänner i Gävle inbjuder till en presentationskväll för att berätta om ett urval nya böcker. 9 november – mycket möjligt årets kulturellaste datum!

Flitigt i farten i veckan är historikern och före detta Vasaskolanrektorn Arne Övrelid. I kväll föreläser han på Kafé Edbom om Agnes von Krusenstjernas Gävle, på torsdag berättar han om Vasaskolans historia, hos Studiefrämjandet, i ett arrangemang av Gävle Arbetarinstitut.

Mer på torsdag: ny utställning öppnar på Galleri Galaxen i Sandviken – teckning och fotografi av Karin Lindholm. Och Iranska föreningen ger ”En smakbit av Iran” i ett arrangemang på Gävle Stadsbibliotek.

Barnen är inte heller bortglömda i veckan. ”Ett oväntat paket” med musikaliska allkonstnären Thomas Lundkvist beskrivs som en magisk föreställning för de minsta. Den besöker Sandvikens Bibliotek tisdag och onsdag (!) förmiddag, Österfärnebo skola torsdag och Årsunda förskola fredag.

Och mer på fredag: inget mindre än ett uruppförande – tonsättaren Mattias Lysells nya verk framförs av Gävlesymfonikerna på Gävle Konserthus.

Snacka om kulturkonkurrens.

Och lördag sen! Då öppnar konstnären Malin Wikströms nya utställning på Gävle sjukhus Galleri Esset. Då framträder Rikard Wolff med kabaré på Gävle Teater. Då firas Arkivens dag med författarbesök och fan-utställning (fanor och flaggor alltså , inget jävelskap ) hos Arkiv Gävleborg i Gävle.

Söndag hålls en operakonsert, ”Opera med höstglöd” i Immanuelskyrkan, Gävle, medan utposten Holmsveden får besök av den nyskapande brittiska folkmusiktrion Lau, och organisten Per Ahlman ger en Önskekonsert i Gävles Heliga Trefaldighetskyrkan. Länsmuseets bjuder på en guidetur till hela museet, uppifrån och ned, under ledning av konstpedagog Ingela Jönsson.

Har jag glömt något? Förmodligen. Men nummer 45, vilken vecka, tack!

Mer läsning

Annons