Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är teaterklassikern fortfarande het?

/
  • Jesper Feldt och Lisa Larsson i Västmanlands Teaters uppsättning av klassikern

Annons

Kommer det att fräsa i Sandvikens Kulturcentrum? Är detta familjedrama fortfarande lika explosivt?

”Katt på hett plåttak” ska spelas, en modern klassiker som är på teaterturné. Tisdag 1 mars ges den i Sandviken, onsdag 16 mars får Gävle besök.

Sönderfallet av en rik plantageägarfamilj i amerikanska södern skildrades i ”Katt på hett plåttak” som hade premiär på Broadway i New York 24 mars 1955. Uppsättningen blev makalöst populär. Senare gjordes en minst lika framgångsrik film med stjärnorna Paul Newman och Elizabeth Taylor.

Pjäsen skrevs av dramatikern Tennesse Williams också berömd för ”Linje Lusta” (som ju blev film den med). I sin tid ansågs ”Katt på hett plåttak” vågad eftersom den tog upp ämnen som homosexualitet, alkoholism, hyckleri, girighet och död.

Men hur spelar man den i dagens Sverige? Som en teaterhelkväll att njuta av, enligt Riksteatern och Västmanlands teater som står bakom den turnerande föreställningen. Sju skådespelare medverkar, bland annat Lisa Larsson i rollen som Maggie, ”the cat”, uppkomlingen i familjen.

Filmversionen var mindre sexuellt frispråkig än scenversionen och även den senare finns i en omarbetad version. Men Västmanlands Teater har valt att återvända till originalet, "så som Tennessee Williams själv skrev det”.

Uppsättningen hade premiär 23 januari och gjorde Sveriges Radios kritiker Maria Edström förtjust, hon tyckte att dramat fått en oväntad nytändning, och att det var ett befriande grepp att ”alla skriker och gapar, tappar koncepten sådär plötsligt och hysteriskt”.

Carl Johan Karlson står för regin och övriga skådespelare är Frida Beckman, Jesper Feldt, Bill Hugg, Erik Magnusson, Ulla Tylén och Björn Wahlberg.

Mer läsning

Annons