Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets Alma-pristagare: "Jag försöker förmedla hopp"

/
  • Meg Rosoff har skrivit ett flertal barn- och ungdomsböcker. Här syns några av dem.
  • Fem av Meg Rosoffs böcker är översatta till svenska, däribland
  • Alma-juryns ordförande Boel Westin talar om Meg Rosoffs

Med omsorg om varje ensamvarg i marginalen skriver Meg Rosoff böcker för barn och ungdomar om de frågor som sysselsätter henne själv. Den amerikanska författaren får årets Alma-pris.

Annons

Förvåningen hos årets pristagare förefaller äkta. Hon är översatt till ett 20-tal språk, har varit nominerad tidigare, men hade aldrig trott att världens största pris för barn- och ungdomslitteratur skulle gå till just henne.

– Det är något av ett skämt att bli nominerad eftersom det är så många kända personer på den här listan. Jag hade aldrig förväntat mig detta, säger hon på telefon från London där hon bor sedan 26 år.

Psykologiskt kom priset väldigt lägligt berättar hon. Den senaste tiden har hon trots framgångarna tvivlat över huruvida hennes böcker blir lästa eller inte. Kanske har det att göra med att Meg Rosoff debuterade först som 47-åring.

Dagen då hon äntligen lämnade sitt reklamjobb beskriver hon som den bästa i livet. Sedan uppväxten i Boston, USA, hade hon burit med sig sina starkaste läsupplevelser men också en längtan efter att bli författare. Bara fyra månader efter uppsägningen kom "Så har jag det nu" (2004). Den dystopiska ungdomsromanen om den 15-åriga anorektiska amerikanskan som kommer till sina brittiska kusiner på landet blev en omedelbar succé. Meg Rosoff skildrar en lycklig och fri sommar som bryts mot politisk oro och terrordåd.

– Det som skrämmer mig med den boken är hur mycket av den som har förverkligats. Den handlar om en tid i England då det finns ett slags inre krig som påminner om det som sker i hela Europa nu.

Sedan dess har hon skrivit ytterligare sex ungdomsromaner, en vuxenroman och några bilderböcker. Hennes första barnbok, "Meet wild boars", om ett gäng illaluktande och oförskämda vildsvin, beskriver hon som sin mest självbiografiska.

– Den handlar om de här fruktansvärt vilda grisarna som inte gör något ordentligt. Jag har fått kritik för att jag inte lär barnen gott uppförande, jag tror på gott uppförande men också på vikten av att få vara lite vild.

Att hon i huvudsak har skrivit ungdomsböcker förklarar hon med att tonårens frågor om identitet och om hur livet ska levas egentligen aldrig lämnat henne. Den egna upptäcktsresan har pågått i över 40 år.

– Jag försöker tala så ärligt som möjligt som vuxen på ett sätt som önskar att någon hade talat till mig när jag var barn. Jag känner att mitt arbete handlar så mycket om hur jag själv kämpat med att förstå världen och med att vara en bra person. Jag försöker förmedla en känsla av hopp och den lilla klokhet som jag med stor smärta lyckats samla på mig över åren.

Meg Rosoffs böcker beskrivs som ålderöverskridande, ibland bisarra men alltid modiga. Själv talar hon om dem som otrendiga. Hon vill varken skriva om mobbning eller skolan, hon intresserar sig för krig, religion och vad det innebär att vara människa. Även hennes huvudpersoner får tåla en del granskning.

"I begynnelsen var Bob" (2011) handlar om en 19-årig hormonstinn kille som är Gud.

– Det förklarae varför världen är en sådan röra, han var väldigt lat och skapade världen på bara sex dagar, han orkade inte bry sig så länge som ett eller två år för att verkligen tänka igenom saker.

Mer läsning

Annons