Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets bästa diktsamling utsedd

/
  • 2015 års Lyrikprisnominerade böcker: Inte är vind av Erik Bergqvist, Sånger och formler av Katarina Frostensson, Vita kommun av Jörgen Lind, Jag föder rådjuret av Jila Mossaed, Jungfrukällorna av Carolina Thorell.

Poeten Jörgen Lind får Sveriges Radios lyrikpris 2015 för sin diktsamling ”Vita kommun”. Det avslöjades vid en prisceremoni som hölls i Radiohuset i Stockholm på onsdagskvällen.

Annons

Sveriges Radios lyrikpris är Sveriges äldsta lyrikpris men en nyhet är att det från och med i år tilldelas ”Årets diktsamling”. En jury har nominerat fem böcker och sedan röstat fram vinnaren. Prissumman är på 30 000 kronor,

”Vita kommun” får dessutom äran att bli utgångspunkt för ett nytt musikaliskt verk, specialbeställt av en svensk tonsättare.

Jörgens Linds dikt ”fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma”, enligt juryn.

”Vita kommun” är ”ett storskaligt och djupt existentiellt projekt som skriver fram jaget och samhället i ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa.”

Sandvikenpoeten Carolina Thorell var också en av de fem nominerade i år för sin diktsamling ”Jungfrukällorna” som hon läste högt ur under prisutdelningsceremonin i Radiohuset.

Motiveringen till prisnomineringen löd:

”Jungfrukällorna” låter myten bli en ledsagare i vardagen i en drömsk och på samma gång kristallklar sorgebok. Poeten söker sig till språkets källor för att gestalta vad det innebär att vara människa och initierar ett mångbottnat samtal i dödens skuggor. Av blixtrande fragment skapas en helhetskomposition såväl grafiskt som klangligt: ett storslaget partitur till en brusten sång.

Carolina Thorell hade enligt juryn skrivit en av årets fem bästa diktsamlingar. Men det blev alltså Jörgen Lind som till slut tog hem priset för ”Vita kommun”.

Första mottagaren av Sveriges Radio lyrikpris var Nelly Sachs 1958.

I årets jury satt bland annat Anna Hallström, poet och Lyrikpristagare 2013.

Mer läsning

Annons