Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Art of the Streets kommer till Spegeln

/
  • Gatukonstnär på väg. ”Det handlar inte längre om att försökta sätta upp 100 tags på natten för att försöka nå någon slags berömmelse, saker och ting har ändrats”, säger Too Fly apropå graffitikulturens utveckling. Hon är aktuell på Art of the Streets i Stockholm i helgen.

Art of the Streets orsakade uppståndelse direkt i år.

Art of the Streets är Riksteaterns stora gatukonstkonvent som ska hållas i helgen på Södra Teatern i Stockholm.

Annons

Men några annonser inför evenemanget har inte fått sättas upp på Stockholm stads kulturtavlor. Allt som snuddar vid graffiti är tabu. Nolltolerans gäller.

Enligt tolkningen av Stockholms klotterpolicy får till exempel den kommunala kulturskolan inte ens ge graffitikurser.

I Gävle är vi vettigare. Eller? Åtminstone ska vi också få chans att se Art of the Streets. Riksteatern ska nämligen ta gatukonsten på turné. En specialversion av gatukonsteventet rullar iväg ut i landet 8 september.

En hel långtradare ska frakta bland annat en 14 meter lång mobil graffitivägg – till Spegeln i Gävle i höst.

Det blir två dagar med utställningar, workshops filmvisningar och besök av gatukonstnären Ikaroz.

Som föreläsare medverkar Tobias Barentin Lindblad, förlagschef och gatukonstguide, och konstvetaren Jacob Kimvall för att berätta om graffitins och streetartens historia.

– Jag var i New York -98 och blev förvånad över att det fanns så mycket graffiti vid affärer och ungdomsgårdar, de hade ju nolltolerans. När jag frågade fick jag svaret att det här är ju laglig graffiti, nolltoleransen gäller brott, säger Jacob Kimvall i en intervju med TT Sepktra.

Riksteaterns producent Ceylan Holago har också kommenterat bråket om annonstavlorna och Stockholms stads rabiata attityd mot gatukonsten:

– Riksteatern stödjer ingen form av skadegörelse, det är en självklarhet, däremot måste vi kunna göra en skillnad mellan skadegörelse och graffiti, den skillnaden gör inte Stockholms stad.

Art of the Streets – originalet på Södra Teatern alltså – inleds 13 augusti. Bland gästerna då finns Mad C, kvinnlig tysk graffitimålare, känd för sina jätteväggar. I fjol gjorde hon en 700 kvadratmeter stor vägg, sannolikt en av de största graffitimålningar som gjorts av en enskild konstnär. Dessutom deltar nämnda Ikaroz, ursprungligen från Umeå, samt Blue (Carolina Falkholt, i sommar aktuell på Göteborgs konstmuseum) och Nug (Magnus Gustafsson, som i vintras ställde ut på Konstakademien i Stockholm).

Muralmålningsartisten Maria ”Too Fly” Castillo från New York ska ge en workshop särskilt för sprejande tjejer.

– Men man kan inte stoppa det som människor älskar. Om folk bara får plats och tid gör de fantastiska arbeten. Unga människor vill skapa sin värld, det är de som ska leva i städerna, de tänker och lever annorlunda, säger hon.

På Södra Teatern erbjuds lagliga väggar som tillsammans mäter 60 meter.

Bland övriga orter som får besök av turnélångtradaren finns också Tierp, 30 september.

Men först Gävle alltså. 10–11 september på Spegeln. Nu vet ni – om det mot förmodan inte skulle annonseras.

(Arbetarbladet/TT Spektra)

Fotnot: Redan 20 augusti öppnar Länsmuseet Gävleborg upp sin Open wall för laglig graffiti. På granntomten till Polishuset, smaka på det, Stockholms Stad!

(Arbetarbladet/TT Spektra)

Mer läsning

Annons