Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återbesök i Karin Boyes skräck­vision

/

Karin Boye dog för 70 år sedan i år, och för att uppmärksamma detta har Radioteatern i regi av Anders Carlberg dramatiserat hennes klassiker ”Kallocain”.

Annons

Utgiven 1940, inspirerad av det som författaren såg av det totalitära samhälle som växte fram i Tyskland, är den inte i dag så mossig som den, i en bättre värld, skulle vara. ”Kallocain” är en klassiker som, antar jag, till och med Boyes mest hängivna fans skulle vilja se kastad på historiens sophög. En rest från en annan, sämre tid.

Titeln kommer från en sanningsdrog som forskaren Leo Kall tar fram i det futuristiska sci fi-samhälle som Karin Boye frammanar. Skruvarna dras åt ännu hårdare av drogen i angivarklimatet. Men det som sägs under dess influens får också Leo Kall att ana konturerna av en annan värld, ett annat liv. Under ytan finns också en önskan om att höra sanningen från hustrun Linda. Älskar hon honom?

Med sin främmande värld och komplexa innehåll är ”Kallocain” inte ideal för radioteatern. Rösterna räcker inte riktigt till för att få liv i Boyes illusion. Men skådespelarna, med Hannes Meidal i huvudrollen, lyckas bättre med att hitta känslan i svartsjukedramat.

Så länge människor tror att den som har rent mjöl i påsen inte behöver frukta övervakningssamhället, kommer ”Kallocain” leva vidare.

”Kallocain” har premiär i P1 3 juni med repris 6 juni.

Mer läsning

Annons