Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att följa Esa Toivonen

/

Annons

Jag har följt gästrikekonstnären Esa Toivonens utställningar genom åren.

Nu följer jag honom hellre på Instagram.

Esa Toivonen lägger ut vad han kallar ”mobilteckningar” i stort antal, även på Facebook. Det är vardagens stunder. En man som liknar konstnären sitter nyuppstigen vid frukostbordet. Vattnar trädgårdsblommorna. Kör med grästrimmern. Tar siesta.

Esa Toivonens bilder uttrycker en stilla förundran över livet. Att få vara del av denna nåd. Tänk att få lära ett litet barn gå.

Mobilteckningarna är enkla, ofta illigt solgula och turkosa eller tankfullt grå. Ljuset faller in från himlen, över människan. Även om det händer att ett mörker smyger sig på, i motiv från stadsgator och oroliga drömmar.

Men flödet är i sig en förtröstan.

Med mobilteckningarna har Esa Toivonens konstnärskap utvecklats. Just det som kan uppfattas som monotont i hans måleri blir en tillgång.

Det här betyder inte att jag dissar Esa Toivonens nya utställning i Gävle. Den är förnämlig den också. Samma skickliga linjer, samma innerlighet. Många slanka gestalter mot glödande horisonter och ansikten som begrundar tillvarons mirakel – en fågel, en blomma.

Esa Toivonen, numera bosatt i Falkenberg, återvänder gärna till hembygden i Gästrikland. Han ställer ut på Galleri K för första gången men annars har vi förstås sett honom ofta, allt sedan 1980-talets genombrott med ett häftigare och inte lika sakralt måleri.

På Galleri K visas också några av mobilteckningarna. Detta i form av så kallade gigléetryck, förvillande likt litografi. Giglée, vanligare benämnt giclée, är en modern grafisk tryckteknik. Digitala bilder skrivs ut av extremt finstilta bläckstråleskrivare, på påkostat papper. Metoden gillas inte av alla. Den mänskliga handen saknas.

Men jag föredrar gigléetrycken.Trots att de ibland kan påminna om annonsillustrationer.

Deras rättframma tilltal vittnar om en annan och frimodigare Esa Toivonen, på väg att bygga sitt eget universum av berättelser och figurer. Med mobilkonsten som en motsvarighet till litteraturens dagsverser.

Mer läsning

Annons