Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babbel i Babel

/

Härom kvällen skulle Babel diskutera skandaler i konsten och i synnerhet i litteraturen. Hur gör man skandal och vad gör skandal? I fåtöljerna satt Expressens kulturchef Björn Wiman, konstkritikern Dennis Dahlqvist och författaren Maja Lundgren.

Annons

Lundgrens senaste bok ”Myggor och tigrar” gjorde nån sorts skandal. Det var väl därför hon var inbjuden. Hon fick också berätta lite om hur hon tänkte när hon skrev den.

Men samtalsledaren Daniel Sjölin hade bråttom. Han hade sitt körschema. Där ingick ett litet reportage om skandaler i konsten och det skulle in just när Maja Lundgren hade ordet och sen var det ingen, i varje fall inte Sjölin, som kom ihåg vad hon hade börjat att säga.

Tre personer. Det borde ha gått hyggligt att ge plats för dem alla. Men Lundgren med sina egna och plågsamma erfarenheter av att befinna sig i stormens öga, hon trevade bland orden för att hitta de rätta och vara ärlig och hon ville uppenbarligen gräva lite djupare än vad samtalsledaren hade tänkt sig. Hon fick inte komma ordentligt till tals nån enda gång, Fastän hon var den avgjort mest intressanta av de tre gästerna.

Inget ont om de andra två medverkande, de är kunniga och slagfärdiga båda, och det var inte deras fel att det blev så här. Men en samtalsledare bör se till att alla får plats i samtalet.

Nåt liknande hände en vecka tidigare när ämnet var poesi och Stig Larsson och Göran Greider fann varandra i fåtöljerna, medan Aase Berg – som hade spännande synpunkter – blev ställd åt sidan.

Kvinnor som tigande kuttersmycken, är det så man vill ha det i nya Babel? Eller är det själva programformen, med flera korta inslag och publik i studion, som lockar till ytlighet?

Det har fördelar med levande samtal i en studio. Men formen utesluter alla som inte har scenvana, inte snackar i oneliners, inte har färdiga svar på frågorna.

De där skrivande människorna som vill famla och söka bland orden för att hitta fram till en djupare sanning, de har inte längre plats i tv:s enda litteraturprogram. Det gör mig både irriterad och besviken.

Mer läsning

Annons