Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Både tro och vetande behövs

Annons

Frågor om religionens plats i samhället engagerar. Det visar den pågående debatten i Arbetarbladet. Är det ett antingen eller som gäller eller finns det ett både och?

11 februari skriver Per Falk att jag inte gillar vetenskap och forskning. Det är fel. I gymnasiet gick jag på den linje som i dag motsvaras av naturvetenskapliga programmet. Mitt yrke är grundat på framsteg inom biologisk och teknisk forskning. Samtidigt möter jag en värld där vetenskapen i traditionell mening ibland kommer till korta. Därför finns det många biologer och tekniker som också har en religiös tro.

Syftet med mitt förra inlägg var att visa att människan är komplex, vi behöver både tro och vetande. Där finns ingen motsättning. De jag vänder mig emot är extremisterna, de självsäkra. Dessa bokstavstrogna fundamentalister finns både bland religiöst folk och ateister som i förbundet Humanisterna.

Även inom politiken finns liknande problem. Politik är ingen vetenskap där det går att bevisa vad som är rätt och fel. Man kan vara borgerlig och tro på den fria ekonomin samtidigt som man kan se dess gränser. Till och med de flesta som står till vänster om mitten bejakar den fria ekonomin och marknaden.

Det är bra att Bodil Juggas tagit upp debatten om religionen och skolan. Mitt eget bidrag har varit att försöka visa att en och samma person kan förena både tro och vetande. Det kanske är därför vi kallas människor.

Thomas Ekenblad

Mer läsning

Annons