Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bang fyller 25 i rosa

/

Den feministiska kulturtidskriften Bang 25-årsjubilerar 2016. Det kommer att firas så mycket som det bara går, meddelar redaktionen.
Jubileumsårets första nummer är en kärleksfull orgie i rosa – sidorna är genomgående rosenskära. Skära som affärstidningarna och affärsbilagorna ska dock tilläggas ty numrets tema är ekonomi.
Bang föddes 1991 och kallar sig feministisk tidskrift om kultur- och samhällsfrågor, med namn efter den legendariska journalisten Barbro "Bang" Alving.
Fyra nummer per år kommer ut. I nu aktuella 1/2016 medverkar bland annat Kakan Hermansson som besvarar frågan hur man ska överleva i marknadssamhället och Paula Mulinari som skriver om korrelationen mellan läppstiftsfärg och dricks. Tiina Rosenberg undersöker det som kallas affektekonomi.
Vad har Bang betytt för dig? Bästa Bangminnet? Bang firar sitt 25-årsjubileum med att ställa enkätfrågor. "Bang har varit en intellektuell, bråkig och spännande storasyster som utvecklat mig och mitt tänkande. När jag har trott att jag varit klartänkt har Bang dykt upp och sagt 'har du tänkt på det här då?' – och det har jag nästan aldrig", svarar författaren Elin Grelsson Almestad.
Andra tillfrågade refererar till Bang som en kritisk väninna eller trygg zon.
Stil och tradition visar Bang på mittuppslaget. Där återfinns en klassisk kampaffisch inför 8 mars, med anvisningar för feministiska strategier, gjord av serietecknaren Sara Hansson.
"Under 25 år har vi – tack vare medarbetares och läsares envishet, glädje och engagemang – berikat och utmanat det offentliga samtalet och den feministiska debatten i Sverige", ryggdunkar Bang sig själv. Dunka på!
Men hur ser framtiden ut för de alternativa medierna och den feministiska idédebatten? Den frågan känner sig tidskriften Bang tyvärr också tvingad att ta upp i en lång och avslutande text, med anledning av de 25 åren som gått.

Annons

Mer läsning

Annons