Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara Brynäskonst – det är inte så bara

/

Annons

Gävles Montmartre fanns visst på Brynäs snarare än i Gamla Gefle. Vid mitten av 1900-talet rymde stadsdelen en hel konstnärskoloni.

Nu har de försvunna Brynäskonstnärernas verk samlats ihop till en utställning. ”Brynäs i konsten – och konstnärerna på Brynäs” visas i Gävle.

Och var, ja naturligtvis i Brynäsgalleriet Brynästorget. Traditionen fortsätter på sätt och vis. Också i dag finns ju konsten på Brynäs. Och konstnärerna, i Tredje tvärgatans kollektiva grafikverkstad.

Men tillbaka till 1936. När den så kallade Brynäsgruppen flyttade in i en gemensam ateljé på Brynäsgatan 8, i ett numera rivet hus. Senare skapades nya konstnärsateljéer i Concordiahuset vid Södra Skeppsbron. 36 kvadratmeter åt var och en, det kanske kändes som lyx.

Vilka var de? May Östberg är enda kvinnan som nämns. Juho Suni är det mest kända namnet. Och tecknarbegåvningen Birger Forsberg förstås, som började dyka upp i ateljén, blott 15 år gammal.

Ingen kunde försörja sig på sin konst. May Östberg jobbade som dekoratör på Gefle Porslinsfabrik. Bengt Eklund var bokbindarlärling. Båda tillhörde Brynäsgruppens ursprungliga kärna tillsammans med Gustaf Höglund, K-G Holmqvist och Bertil Lundqvist.

Namnen låter för oss anonyma. Men dessa konstnärers målningar ses faktiskt dagligen av många Gävlebor. På exempelvis äldreboenden och på skolor.

En Ole Jensen har lånats in från ett seniorboende i Bergby, Juho Sunis ”Nocturne” kom till galleriet med taxi från KomVux, Verken har fortfarande sin plats. Även om de inte nödvändigtvis pryder den. Somliga av utställningens stadsbilder har mest intresse för sitt lokala motiv. Briggen Gerda är målad av en klåpare – som lyckligtvis bara lämnat sin signatur…

Magiskt formsäkra May Östberg står sig bäst, till lycka för Socialtjänsten och Sofia Magdalenas personal.

I Brynässkolans matsal hänger till vardags en mäktig hamnskildring av Bertil Lundqvist. Tavlan var för stor att plocka ner och representeras med en reproduktion.

Men det är ett helt unikt tillfälle att få se alla dess verk tillsammans. Minnen från en stad i en annan värld när kanske till och med några ishockeyspelare bodde här.

Berättelsen som skapas, om konstnärerna och om stadsdelens förflutna liv, är viktigare än enskildheterna.

Hur kan vår tids Brynäs skildras i konsten? Det är dags att få svar på den frågan också. Till hösten planerar föreningen Kulturum som driver galleriet Brynästorget att arrangera en jurybedömd ”Brynässalong”.

”Målet är att skapa en utställning som berättar om dagens Brynäs och de människor som bor och verkar i stadsdelen", enligt inbjudan.

Det utmärkta initiativet vittnar i sig om att en Brynäsanda lever.

*

Fotnot. Till utställningen hör en informativ skrift ur vilken faktauppgifterna ovan är hämtade, författad av konstkritikern och före detta Brynäsbon Niels Hebert.

Mer läsning

Annons