Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barden firas till och med i rymden

/
  • Melinda Ballance skriver ett grattiskort till Shakespeare.
  • The Globe i London firar stort, bland annat med en uppsättning av
  • I det här huset i Statford-upon-Avon föddes troligen William Shakespeare. Enligt vissa forskare föddes hans den 23 april som också är hans dödsdatum.
  • Den som köper biljett till den dyraste rollkategorin, hovroll, får även kostym via Dramatens kostymavdelning
  • Alla ska ha vita kläder i lajvet
  • Designern Bea Szenfeld har gjort drottningens kläder till lajvet
  • William Shakespeare, enligt berömt porträtt.

På lördag är det 400 år sedan Shakespeare dog, vilket uppmärksammas till och med av Nasa. På Dramaten fortsätter hyllningarna i början av juni då nationalscenen genomför sitt första Shakespeare-lajv.

Annons

Frågetecknen kring Shakespeares liv är många, men hans dödsdag är dock fastslagen: 23 april.

Enligt vissa forskare är det också hans födelsedag och i hemstaden Stratford-upon-Avon hålls årligen just en stor födelsedagsparad för att hylla barden. I år, 400 år efter hans död, hyllas han alldeles extra. Bland deltagarna finns 140 särskilt influgna delegater från världens övriga Stratfords i bland annat USA, Nya Zeeland och Australien. På kvällen arrangeras en stjärnspäckad tv-kvällsshow som direktsänds även i svenska SVT.

Brittiska stjärnskådespelare, däribland Joseph Fiennes och Judi Dench, deltar tillsammans med artister som Alison Moyet och Rufus Wainwright.

SVT ägnar för övrigt hela lördagskvällen åt Shakespeare. Efter en inledande studiodiskussion om hans verk visas två dokumentärer.

Dramaten arrangerar ett särskilt Shakespeare-quiz och inleder också publiceringen av fem virtuella bildpromenader på sin hemsida. Efter Strindberg är Shakespeare nationalscenens mest spelade dramatiker och bilderna kommer bland annat från de många uppsättningar som gjorts.

Dramatens mest spektakulära Shakespearefirande äger dock rum den 7 och 8 juni. Då genomför teatern sitt första lajv, "Gertruds möhippa". Alla ska vara klädda i vitt och den som köper den dyraste biljetten, en hovroll för 750 kronor, får hjälp av teaterns kostymörer.

Under fem timmar får publiken sedan kliva in och delta i en iscensättning av tiden före själva "Hamlet". Drottning Gertrud är änka och har ännu inte gift om sig.

– Det är en möhippa som är laddad på två speciella sätt. Hon gifter om sig med sin exmans bror som dessutom är mördaren, vilket är upprinnelsen till Hamlets vansinne. Gertrud är också ensam regent över riket och har egentligen aldrig varit så fri som nu, säger Christopher Sandberg som länge arbetat med lajv.

Den här gången har han tagit hjälp av regissören Jesper Berglund för att nå en helt ny förståelse av "Hamlet".

– Vi ville fokusera på Gertrud som sitter mitt i pjäsens smärtsamma drama.

Dyker Hamlet upp?

– Det kan jag inte avslöja.

Mer läsning

Annons