Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnvänligt och snippfritt

/
  • Rolfcarlwerner har gjort Fridhemskolans skolgård lite flashigare.
  • Rolfcarlwerner har gjort Fridhemskolans skolgård lite flashigare.

Annons

Det finns inte någon risk att Rolfcarlwerners plankmålningar på Fridhemskolan i Gävle skapar kontrovers, som när Carolina Falkholts snippmålning i en skola i Nyköping täcktes över och gav kommunen skrämselhicka.

Rolfcarlwerners målningar är inte bara barntillåtna – de är inspirerade av barnens fritidsaktiviteter och utförda med hans graffitiinspirerade estetik.

Elevernas teckningar har legat till grund för målningarna, berättar en liten herre när jag stryker omkring på skolgården för att spana in verken. Barnens egna motiv är kanske säkrast om man vill undvika snippor, snoppar och kontroverser.

Himlen är grå och regnet strilar när jag går omkring på skolgården, och i den väderleken öppnar de målade planken upp sig som portaler till en färggrannare värld. Arbetsprocessen pågår fortfarande och fantasin får hjälpa till för att föreställa sig det färdiga resultatet.

Min ciceron på skolgården och jag delar favorit: Målningen med diverse fiktiva figurer som mina kunskaper om barnkultur är för skrala att identifiera. Legogubben känner jag igen, och här finns någonting som skulle kunna vara en Pokémon, men sedan tar det stopp.

Planken är inte lika överväldigande som Rolfcarlwerners väggmålningar på Öster, snarare sympatiskt lågmälda. En av mina läskigaste mardrömmar från senare år gick ut på att jag behövde gå om mellanstadiet, men med Rolfcarlwerners målningar på skolgården vore det inte fullt lika jobbigt att ta på sig skolväskan igen.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats 31/3.

Mer läsning

Annons