Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst och sämst – Gävles form­händelser 2011

/

Annons

När året närmar sig sitt slut så skriver landets alla skribenter och journalister årslistor. Bästa skivorna, starkaste filmerna, hetaste hockeyspelarna och de bäst klädda kändisarna. Jag har funderat på vad min årslista skulle innehålla och har kommit fram till att det blir några av Gävles designhändelser 2011. Det blir både ris och ros. Jag börjar med det positiva och arbetar mig fram till ett tillstånd av upprördhet.

I en tidigare krönika kritiserade jag bristen på nytänkande arkitektur på Gävle Strand. Men med radhusen längs Alderholmskanalen så har äntligen Gävles egen sjöstad fått hus att vara stolta över. Ritade av arkitekt Lennart Hagljung och byggd av Lupinen fastigheter AB. Sex putsvita radhus som för tankarna till modernistisk arkitektur från Nederländerna. Öppet med stora fönster, man kan se igenom hela huset, men trots det så har husen ganska bra insynsskydd tack vare garagens placering. Jag skulle i och för sig tänka mig för både en eller två gånger innan jag avnjuter min frukost naken, såtillvida inte lite skinka till skinkan är något som grannarna uppskattar.

Fredagen den sjunde oktober implementerades det en ny design av tidningen du just nu läser. Arbetarbladet fick en remake som till mestadels var positiv, bredare block, nya typsnitt för rubrik och brödtext, nya grafiska element som stora siffror och citattecken, bättre bylines och röda sektionsrubriker. Ett par saker som hade kunnat gjorts bättre är rundningen på faktarutorna och cirkelbilden på omslaget till andra delen, men på det stora hela så är den nya designen lyckad, vilket resulterar i en ljusare layout och tydligare sektioner.

När skumpan är slut och klockan har ringt så är året 2011 slut. För många människor betyder det ett värkande huvud och en tom plånbok, för Brynäs IF betyder det 100 år som förening. För att fira detta så har de tagit fram en jubileumslogga. Loggan består av stora feta versaler som stavar föreningens namn, och en av nollorna i 100 har listigt bytts ut mot Brynäs emblem. Tanken är bra, en tydlig, enkel typografisk logotyp med en twist. Tyvärr är utförandet mindre bra. Typsnittet som hämtar sin inspiration från den amerikanska militären med sina stencilsprejade bokstäver känns som en flört med en förlegad machokultur, det är inte värdigt en anrik förening som firar ett sekel. Samma grunddesign på loggan men med ett typsnitt som inte ser ut som ett online krigsspel hade lämpat sig betydligt bättre.

Hotellbranschen i Gävle har varit het under 2011, vackra gamla Grand ska väckas ur sin sömn, Clarion har expanderat med nya konferenslokaler och i Triangelhuset har Hotel City slagit upp portarna. Roligt med ett nytt hotell, tråkigt att de valde en logotyp som för tankarna till det datoranimerade barnspelet med trollet Hugo.

Sist men inte minst

säger vi adjö till stans snyggaste fik Sparven. Tack för den tid som varit.

Magnus Klahr

magnus@magnusklahr.com

Mer läsning

Annons