Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behövs rockstjärnorna?

/
  • ÄKTA VARA. Behövs fiktiva rockstjärnor när Keith Richards skriver självbiografi?

Annons

I dagstidningen The Guardian frågar sig skribenten John Lucas varför rockstjärnor är så sällsynta i fiktionen.

Han har skrapat ihop en mager lista, som inkluderar Iain Banks ”Espadair street”, Bret Easton Ellis novellsamling ”The Informers” och, nu senast, Jonathan Franzens ”Freedom” som har en rockstjärnekaraktär som en bifigur i romanen.

En av anledningarna till rockstjärnebristen kan vara att det finns lysande självbiografier, såsom Keith Richards ”Livet”, och John Lucas tror också att rockmyten i fiktionaliserad form kan te sig blek i jämförelse med the real deal.

Lustigt nog missar artikeln den kanske mest kända rockstjärneromanen: Salman Rushdies feta misslyckande ”Marken under hennes fötter”. Om författare före den hade ambitioner på att skriva ett rockepos, lär de ha kommit på andra tankar av Rushdies pinsamma rockstjärnestory baserad på Orfeus och Eurydike.

Alla har dock inte snappat upp de dåliga rockvibbarna från litteraturen. Forne ”Idol”-domaren Andreas Carlssons roman ”Dandy” om en ung kille med rockstjärnedrömmar blev utskrattad i sociala medier innan den ens landade i bokhandeln. Om Salman Rushdie stod för varningen, var ”Dandy” spiken i kistan.

Mer läsning

Annons