Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergmans lösöre veckan topp

/

Annons

(ny)

Den ytterst märkliga upplevelsen att läsa en auktionskatalog över Ingmar Bergmans personliga tillhörigheter, det har rört oss mest i veckan. En av Sveriges största kulturpersonligheter avled förra året. Nu ska hans jordiska ägodelar klubbas bort till högstbjudande på Bukowskis.

Hela kollektionen Carl Malmsten-möbler är väl inget att säga om (utom att vi vill ha den). Men Bergmans virkade sängöverkast, hans Märklin-tåg, en Hamlet-dödskalle, alla filmpriserna så ensamma på sina sammetsbäddar!

Och framförallt: själva det magiska föremål som blivit utgångspunkten för Ingmar Bergmans filmiska värld och gett namn åt hans självbiografiskt baserade bok, laterna magican. Fransk bildprojektor från 1870-talet. Utropspris 20 000-30 000 kronor. Varför känns det som om man skulle bränna sig bara av att nudda den?

 

(1.)

Välförtjänt Kulturhuvudstad 2014. I sällskap med Lettlands Riga, är nu bestämt.

Men Gävle fortsätter envisas med sin slogan "kulturell allemansrätt". Den ska lanseras på Bokmässan i Göteborg. I år igen! Vi kan faktiskt inte riktigt bestämma oss för om det vittnar om att Gävle är en god eller dålig förlorare. Eller kanske bara experter på återvinning?

 

(ny

"Nobelpriset har fått många författarskap att somna i förtid. Coetzee, som fick priset 2003, tillhör definitivt inte den skaran", konstaterar vår recensent Örjan Abrahamsson apropå J. M. Coetzees nya bok "Sommartid". Den är underligt nog författarens egen dödsruna - typ! Ett gäckande mästerverk.

 

(ny)

Svensk författare, krönikör och fotograf med bas i Kairo. Har gjort fotoboken "Gaza Graffiti" som skildrar människorna och tillståndet i Gaza genom väggmålningar genom åren, på den grå cementen. Ett unikt dokument.

 

(ny)

Hela La-Traviata-gänget ska ha beröm. Fatta hur mycket slit som ligger bakom en ideell opera-uppsättning. Men fatta dessutom att regissören, supereffektiva multisysslaren Jerker Swande egentligen har jobbat dubbelt eftersom det är två olika sångarlag som byter av varandra på scenen varannan kväll. Åtta föreställningar återstår. Gå och se, det är alla inblandade värda, uppmanade kultursidans recensent.

 

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Med fredliga metoder. Att krama en läktarhuligan kanske hjälper.

 

Kristdemokraternas Göran Hägglund som missnöjesrapade goddag yxskaft om "kulturvänsterns hegemoni" över hela Dagens Nyheters debattsida i går. Är han på riktigt? Godnatt jord.

 

Puckelbollplan (2), Ellas dass (3), Åsa Larsson (4), Jan Guillou (5).

Mer läsning

Annons