Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked om Strömvallen önskas!

/
  • Springer tiden ifrån oss? Gävle Gille kräver besked om Strömvallen. Sju år har gått nu.

Annons

Sju år har gått sen frågan om byggnadsminnesförklaring väcktes. Så vad händer med Strömvallen?

Det är inte bara jag som vill veta.

Nu skriver Gävle Gille till Länsstyrelsen för att få besked. Tiden går och mer eller mindre fantasifulla spekulationerna flödar om vad den övergivna arenan ska användas till.

Gävle kommun har aviserat att en tävling om bästa idén snart ska utlysas. Från politikerhåll har uttalats önskemål om i första hand ritningar för bostäder, men även viss förståelse för skyddande av den gamla läktaren.

I det sammanhanget tycker Gävle Gille att ärendet om byggnadsminnesförklaring måste aktualiseras.

Frågan väcktes alltså redan 2008. En utredning gjordes som kom fram till att Strömvallens läktarbyggnad uppfyller kraven för byggnadsminnesförklaring. Länsmuseet och även Riksantikvarieämbetet delade bedömningen. Länsstyrelsen sa sig just då inte vilja driva fram en byggnadsminnesförklaring på egen hand trots att den möjligheten finns.

Men mycket har hänt sedan dess. Hur har det gått? Hur fortskrider byggnadsminnesärendet? Det undrar Gävle Gille i en skrivelse till Länsstyrelsen i Gävleborgs län, daterad 12 november.

Gävle Gilles fråga är berättigad. När nu en ny Strömvallen-cirkus riskerar att dra igång. I det plötsligt nya kommunpolitiska läget – till och med extra mycket cirkus.

Gävle Gille skriver att man vill ”framhålla vikten av att inte bara själva läktarbyggnaden skyddas som byggnadsminne, utan också ett kringliggande område som är tillräckligt stort för att ge en upplevelse av byggnadens tidigare funktion som idrottsanläggning.”

Det är en viktig markering som görs. Meningen måste vara att bevara platsens själ, inte enbart en fasad. Det handlar om ett kulturarv som berättar om idrottens historia. Att just sådana fått bli bevarade har tidigare varit otroligt sällsynt.

Gävle har enligt min åsikt chansen att göra rätt – genom att bevara Strömvallen som centralt belägen idrottsanläggning i någon form. Kommunen skulle bli en föregångare både vad gäller kulturhistoria och stadsmiljö.

Att använda marken till bostäder låter förstås lockande när det är brist på lägenheter inne i stan.

Men den tanken är kanske inte så smart som den ser ut. Möjligheten att bygga på höjden kommer sannolikt att vara begränsad med tanke på omgivande bebyggelses karaktär.

Och det är väl verkligen inte mer av villastad vi behöver.

Mer läsning

Annons