Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioteater funkar för Sandviken

/
  • Äktenskapskris live. ”Scener ur ett äktenskap” med Jonas Karlsson och Livia Millhagen sänds från Dramaten till Sandvikens Folkets hus på lördag. Och nu har publiken börjat hitta till de digitala visningarna av scenkonst.

Annons

Kan scenkonst till och med vara bättre via digital sändning på annan ort? Det omdömet har åtminstone Annelie Walfridsson på Folkets hus i Sandviken fått höra från publiken.

– Vi har besökare som säger att det är bättre än att gå på riktig opera, eftersom de får föreställningen textad och får bättre platser.

Nu på lördag är det inte opera utan en livesändning från Dramaten i Stockholm som visas i Folkets hus. Bergman-klassikern ”Scener ur ett äktenskap” visades som tv-serie första gången 1973 och lär ha dragit en skilsmässovåg över landet. Nu är det skådespelarna Jonas Karlsson och Livia Millhagen som tagit sig an rollerna som Johan och Marianne i det krisande äktenskapet. ”Alla som har, har haft, drömmer om att ha eller ens har sett en parrelation på håll har anledning att se Scener ur ett äktenskap”, skriver Expressen i sin recension av Stefan Larssons uppsättning.

Föreställningen livesänds till 37 Folkets Hus-biografer över landet – och dessutom på ett äldreboende i Gustavsberg.

– Dramaten har ett nationellt uppdrag att nå en stor och bred publik, men alla kan ju inte komma till Nybroplan, har produktionschefen Staffan Rydén sagt i ett uttalande.

Digitala föreställningar av kultur på distans hade en trevande start i Sandviken, men har på ett år ökat från ett trettiotal i publiken inledningsvis till hundra besökare förra operaföreställningen från Metropolitan Opera (på Filmstaden i Gävle kan man se opera från La Scala).

– Operapubliken är väl inte den mest teknikinriktade publiken, men de har varit mer positiva än vad vi trodde, säger Annelie Walfridsson.

Mer läsning

Annons