Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Skeppstedt målar hemliga vägar till Italien

/
  • ”FLORA I BOULOGNERskOGEN”. Björn Skeppstedt övertygar mest när han målar enkelt och meditativt.
  • ”SIENA I HÄLSINGLAND”. Fyndig sammansättning av Hälsinglands olika delar.

Edsbynkonstnären Björn Skeppstedt, som vuxit upp på Brynäs, återvänder nu med en utställning på Galleri Ran.

Annons

Han har smak för det scenografiska och illustrativa. I exempelvis ”Tidsresa” finns en borg, mytiska torn och ett par vandrare i Sagan om ringen-stil. Han målar en björn på myren och en gammal Volkswagen i ”VW-nostalgi”.

Akvarellen ”Flora i Boulognerskogen” har ett elegant, lätt japanskinspirerat anslag och det tycks mig som om detta slags enklare, meditativa bilder ger mer än de målningar som bundits onödigt hårt till ett visst berättande innehåll. Illustrationen tränger ut det verkligen sedda och har därför svårt att övertyga, åtminstone mig.

Kanske sätter den tekniska skickligheten käppar i hjulen för Björn Skeppstedt, men i målningarna tycks han ha svårt att hitta mellanlägen mellan å ena sidan det lite torra ordentliga som återfinns i några landskap och de mörka, gotiska och komplicerade scenerierna.

En öppning finns i ”Siena i Hälsingland”, ett sakligt landskap sammansatt av en bro, ett torn, en gård och en gammal kraftstation. Allt är sammanfört från olika delar av landskapet och påvisar arkitekturens hemliga vägar mellan Italien och Hälsingland. Det är fyndigt iakttaget. n

Mer läsning

Annons