Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixtlås upp i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Blixtlås
Man står däruppe i fönstret på andra våningen, på Friskis & Svettis löpband, och tittar ut över det nya Stortorget år 2010. Man ser en dragkedja till underjorden. Det är inte jeansreklam. Det är öppningen till hemligheternas kammare, svaret på livets mysterier och lösningen på klimatfrågan. Life, the universe and everything. Man kan drömma. När man springer där på bandet. Ett blixtlås blir fint.

(ny) Kulturkiosken
Rädda! En skön plats i Gävle. Mysig, opretentiös och cool utställnings- och konsertlokal med välkomnande fönster mot Nygatan. Nu läser vi att Kulturkiosken hotas när kultur- och fritidsnämnden i Gävle tvingas spara. Galleriet drivs av föreningen Idka som nyligen fått nya lokaler i Kafé Spegeln-huset. Ska Kulturkiosken också flytta dit? Kan det funka? Det måste det ju.

(ny) Marie Göranzon
Suverän i både ”Gäckanden” och ”Bernardas hus” på Gävle teater. Soffpotatisar känner hennes som redig polischef i 16 omgångar ”Beck”

(ny) Alex Schulman
Vänlig, omtänksam och varm. Som författare. Rent av gråtmild, tyckte en recensent. Debuten med ”Skynda att älska” fick monsterbloggaren att försvinna fortare än man säger ordet lanseringskampanj. Men vi gillar boken, det gör vi.Foto: Scanpix

(ny) Lars-Göran Karlsson
Kultursociolog med tänkvärda synpunkter på regeringens kulturutredning. Den kan bli förödande för framtidens kulturliv i Sverige, varnar han. Lyssna! (och läs kultursidans intervju i söndags). Karlsson citerar förresten gärna 1980-talets Harry Schein: ”Den kulturpolitiska situationen borde vara revolutionär. Men var är revolutionärerna?”


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Pessimister räknar pelare, optimister räknar tabellpoäng. Snart tar Gävle kommun sitt förnuft till fånga ska ni se.
Och så något att tugga på för er som fortfarande tror att Fastpartner bryr sig om fotboll och konserter – ett utdrag ur fastighetsbolagets årsredovisning 2008: ”Fastpartners mål är att bli den dominerande fastighetsägaren för kommersiella lokaler i Gävle”.


Yamato (1), Vernissage i ateljén (2), Vykortshälsningar (3), Stortorget (4), ”Early monday morning” (5).

Mer läsning

Annons