Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blodsugare Carlsson?

/

Annons

Dagens ord. Vi letar språkliga innovationer på luxikon.se:

Socialsnöre : tunnelbana. I en mening: ”Vi tar taxi, aldrig att jag tar socialsnöre!”

Surdegshipster : En hipster som håller på att bli lite bekväm av sig. I en mening: ”Häng med ut då din surdegshipster!”

Koenigsegga : Att inte kunna hålla vad man lovar, efter bilföretaget som ville köpa Saab. I en mening: ”Nu får du se till att inte koenigsegga mig!”

70

... kronor är alldeles för billigt för e-böcker, tycker amerikanska förlag, som nu senarelägger utgivningen av sådana för att inte konkurrera med de mer lönsamma inbundna böckerna. Den rätta tidpunkten för att ge ut en e-bok befinner sig efter den inbundna utgåvan och innan pocketutgåvan, säger Carolyn Reidy som är vd för Simon and Schuster till Wall Street Journal.

l En av årets mest märkliga litterära trender är att pressa in monster i Jane Austen-klassiker. Det började med Seth Grahame-Smiths ”Pride and prejudice and zombies”, som publicerades på ett litet förlag men blev en stor framgång, med åtta månader på New York Times bestsellerlista. Efterföljarna kom: ”Mr. Darcy, vampyre”, ”Sense and sensibility and sea monsters” och ”Dawn of the dreadfuls,”. Och nu kommer Abraham Lincoln in i leken, en bloddrypande presidentbiografi med titeln ”Abraham Lincoln: vampire hunter”. Frågan är när genren kommer till Sverige? Skulle inte Carlsson i ”Hemsöborna” göra sig utmärkt som blodsugare? ”Han kom som ett yrväder en aprilafton med vässade tänder och blod i mungipan.”n

”En kort puls av radiovågor sveper genom galaxen,

och ger möjlighet för fjärran civilisationer att fundera över innebörden av till exempel Ring P1.”

Niklas Ekdal konstaterar i tidskriften Axess att mänsklighetens spår på planeten snabbt är utplånade om den globala uppvärmningen tar kål på oss.

Annons