Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 miljoner slavar – i dag

/

För ett snittpris av 50 dollar har hjälporganisationen Christian Solidarity International friköpt mer än 20 000 slavar. Var? När? I Sudan, mellan åren 1995 och 1999!

Annons

Så cynisk är världen fortfarande på 2000-talet. I dag finns sannolikt tretton miljoner slavar i hela världen. Den siffran motsvarar ungefär det sammanlagda antalet slavar som Europa och Amerika importerade mellan 1400- och 1800-talet!

Den bistra statistiken återfinns i ”Slaveri – Från 1800 till nutid”, den avslutande delen i Dick Harrisons ambitiösa, voluminösa trilogi – 2 000 boksidor – om slaveriets världshistoria. En central plats i boken tar den sannolikt mest kända formen av slaveri, den i 1800-talets USA. Men det beror inte enbart på USA:s globala dominans och förmåga att förvandla nationella till internationella trauman. ”Ett större renodlat slavsamhälle har aldrig existerat”, skriver Harrison.

Författarens engagemang går inte att ta miste på. På en flyhänt, bitvis uppiggande oakademisk – upprörd – prosa betar Harrison av kontinent efter kontinent i sin utförliga, närmast katalogiska skildring av slaveriets moderna historia. Stort utrymme ägnas även det i västerlandet ganska okända slaveriet i Afrika och Asien. Som det sällan har gjorts storfilmer, skrivits romaner eller ens forskats om.

Det är ändå när boken landar i samtiden som tematiken verkligen bränner till. Nutidens slaveri är om något ett symptom på en inte riktigt frisk global by. Harrison behandlar givetvis trafficking, men han betonar också att det mänskligt upprörande – och medialt säljande – sexslaveriet gärna skymmer sikten för andra former av nutida slaveri.

Som det i många delar av Asien utbredda skuldslaveriet, bonded labour. Alltså det slaveri som uppstår när en fattig människa för att över huvud taget överleva tvingas låna pengar av en rik arbetsgivare, och sedan sätts i arbete, ofta resten av sitt liv, för att betala av skulden. Skulden kan rentav gå i arv. Lågt räknat finns två och en halv miljon skuldslavar – bara i Indien.

Hur kan vi stoppa slaveriet? Trots att det i dag finns ett internationellt förbud mot slaveri är antalet ofria skrämmande stort. I många, alltför många nationer är förbudet mot slaveri en papperstiger. De två värsta exemplen är enligt Harrison Mauretanien och Sudan.

För övrigt var det för först fem år sedan – alltså 2003! – som Förenade Arabemiraten förbjöd barnslaveri.

”Slaveri” är upprörande, dyster och inte minst frustrerande läsning. Men uppgivenhet är ingen lösning alls. Första steget är att förstå gårdagens och bli medveten om nutidens slaveri. Då är Dick Harrisons trilogi en angelägen, otäck, upplysande resa genom helvetet.

Sedan finns mer radikala sätt att kanske inte förändra slaveriets allmänna strukturer men att åtminstone rädda människor.

För så bisarr är vår samtid att du, och jag, för en femhundring kan friköpa en förslavad människa. Och att rädda en människa är faktiskt, fortfarande och tveklöst att rädda en hel värld.

Mer läsning

Annons