Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augustaktuella?

/

Annons

Blir Sara Stridsberg, Sigrid Combüchen eller Aino Trosell årets Augustvinnare?

Många av de starkaste romanerna har skrivits av kvinnor. På måndag får vi veta om de blivit nominerade.
Auguståret sträcker sig från oktober till oktober. De romaner, fackböcker, diktsamlingar eller barn- och ungdomsböcker som kommer i slutet av oktober till december kan anmälas till året därpå.

Men hur långt sträcker sig då de nominerande förlagens samt jurymedlemmarnas läsminne? En genomgång av de senaste elva årens Augustpristagare i den skönlitterära klassen visar att nio av dem publicerats under hösten.

Bara Susanna Alakoskis ”Svinalängorna” (2006) och Monika Fagerholms ”Den amerikanska flickan” (2005) gavs ut under vårsäsongen.
Hösten är förvisso den traditionella bokutgivarsäsongen. Att förlagen de senaste åren börjat pytsa ut böckerna jämnare under året är inget som avspeglas i statistiken.
Skulle det betyda att vårens kritikerhyllade romaner, som Sara Stridbergs ”Darling River”, Anne Swärds ”Till sista andetaget” eller Peter Thörnqvist ”Kioskvridning 140 grader”, har mindre chans att bli nominerade än de romaner och diktsamlingar som kommit nu i höst?
– Nej, det gör det inte, vi läser böckerna i den ordning de kommer och sparar de vi tycker är bäst för vidare diskussion, säger Dan Shafran, chef för Rumänska kulturinstitutet i Stockholm samt ordförande för Augustprisets skönlitterära jury.
Tillsammans med Jessika Gedin, kritiker och före detta förläggare, Åsa Arping, litteraturvetare, Kerstin M Lundberg, kritiker, samt Stefan Holm, läsande OS-medaljör i höjdhoppning har han plöjt mer än hundra romaner och diktsamlingar.
– Om flertalet har tyckt att det är en bok som ska gå vidare har vi sparat den till slutdiskussionen. En del böcker diskuterar vi flera gånger.
Alla jurymedlemmar ska stå bakom de sex nomineringarna. Vinnaren väljs sedan av en elektorsförsamling, bestående av bokhandlare, bibliotekarier med flera.
– Det är svårt att jämföra diktsamlingar med romaner, men till sist är det ändå de vi anser vara bäst som blir nominerade, säger Dan Shafran.
(TT Spektra)

Vilka tycker du ska nomineras, Helena Dahlgren, en av bloggarna på Bokhora?
– Om jag fick bestämma skulle ”Darling River” av Sara Stridsberg bli årets Augustvinnare. Kolsvart, sjukt välskriven och totalt obönhörlig. Årets bästa svenska roman om du frågar mig. Men det har varit ett otroligt bra romanår för svensk litteratur: andra tänkbara vinnare och kandidater är ”Spill” av Sigrid Combüchen, ”Till sista andetaget” av Anne Swärd och ”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg.
– Det har, roligt nog, varit ett väldigt starkt år för kvinnliga romanförfattare. I min värld är det i och för sig nästan alltid det, men nu borde det verkligen också synas i nomineringslistan. Gör det inte det så kan man börja ana en stor konspiration mot kvinnliga författare.

Hur mycket har du läst, Stefan Holm?

– En hel drös böcker, väldigt många som jag inte skulle ha läst annars. Jag har läst mycket deckare tidigare, skönlitteratur också men inte alls i den här utsträckningen.

Har din läsning förändrats för all framtid?

– Det inbillar jag mig att den gjort, jag har fått upp ögonen för nya författare.

Var det svårt att välja?

– Det är alltid svårt med urval. Men vi var ändå hyggligt överens i slutändan om de här sex.

Vill du fortsätta i Augustjuryn?

– Ja, om de tycker att jag är kvalificerad nog. Det är ett väldigt hedersamt uppdrag.

Mer läsning

Annons