Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslöjande godnattsagor

Annons

Att litteratur kan vara odödlig vet vi. Men retro? Det också!

Nostalgigreppet gör en nyutkommen översikt över 1960-talets barnböcker oväntat lockande. Klassikerna Totte, spöket Laban och Lilla Anna får väcka samma känslor som banlonpolo och sockiplast.

De påminner om en revolutionerande tid när barnkulturen i princip uppfanns. Plötsligt recenserades barnlitteratur på kultursidorna, alla ville göra teater och musik för barn, fantasin hyllades, fördomsfulla gamla sagor ifrågasattes. Och varför fanns det ingen professur i barnlitteratur, va?

I 60-talets nya bilderböcker handlade det om barnens vardag; att gå till dagis, att borsta tänderna, att ha syskon och rödahundprickar. Grävmaskinerna på gatan var bara spännande och de röjde för luft och ljus – staden var den nya hemmiljön, asfalten idealisk. I ”Mats kommer till stan” av Ann Mari Falk och Ilon Wikland från 1964 lär sig kusinen från landet åka spårvagn. I ”Den nya vägen” (1965) tittar Olle och Kajsa beundrande på bullrande maskiner som spränger en väg genom deras lantliga idyll.

Till och med pirater skildras realistiskt – de drar till baren och dricker genever och ”Kapten Böös slog sig lös med en nakendansös”, i Lennart Hellsings ”Sjörövarbok” från samma år. Tidens nyvunna frigjordhet orsakade, som vi ser det i dag, möjligen vissa snedsprång.

Sjörövarboken blev för övrigt omdebatterad redan när den kom. Till den franska upplagan tvingades tecknaren Poul Ströyer täcka över dansösens bara bröst med en tröja.

En annan tendens var fest, utflippat och lite flum. Som i Ulf Löfgrens psykedeliska berättelse om Lasse som sår ett frö som växer till en magisk trädkoja (”Det underbara trädet” (1969).

Genusmedvetenheten hade inte heller slagit igenom. Det var ännu långt till hen. I ”Jag kan köra alla bilar” (1965) sitter Kavata Kalle bakom ratten och hans hemmafrumamma i baksätet.

Samhällsklimatet talar ovanligt tydligt ur bilderböcker och kanske 60-talets böcker i synnerhet. Handlingen utspelade sig ju oftast i en realistisk verklighet. Dessutom finns alla dessa underbara illustrationer som inte bara vittnar om tidens konstnärliga favorituttryck, utan innehåller mängder av tidsmarkörer i form av bilmodeller, kalasbyxor, gardiner, sängöverkast och gatumiljöer.

Överallt lyser dekorativa solar och månar över karaktärerna, uppmärksammar författarna Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing. Var det en 60-tals-trend?, undrar de. Ja, säkert såg livet och framtiden just då mycket ljusare ut.

Det fina med översikten är att böckerna huvudsakligen får tala själva. Mindre avsnitt ur ett 20-tal förstautgåvor återges.

50-talets bilderböcker speglades i en bok som kom förra året. På tur står 70-talet, i april.

Mer läsning

Annons